Vollegrond

Nieuws

Krapte broccoli biedt geen garanties

Het aanbod aan broccoli in Nederland houdt momenteel niet over. Er is sprake van een vragende markt met goede prijzen. Over hoe zich dat in de komende weken zal ontwikkelen durven kenners geen uitspraken te doen.

In Nederland praten telers momenteel over prijzen tussen € 1,- en € 1,20 per kilo broccoli. Dat zijn mooie prijzen, samenhangend met een beperkt aanbod. Per teler zijn er wel verschillen, sommige beschikken over voldoende oogstbare broccoli, bij andere is dat even een stuk minder. Dat laatste is aan de orde als er een overgangsfase zit tussen de bedekte en onbedekte teelten. Daarbij speelt de koude in april een belangrijke rol. Die koude heeft ook invloed op de stand van de gewassen, die is over het algemeen wat onregelmatig. Desondanks is de kwaliteit van het geoogste product goed. Afwijkingen zoals kattenogen komen sporadisch voor.

De huidige marktsituatie wordt gekenschetst als een ‘stabiele markt’. Naar verwachting geldt dat ook voor de komende twee weken. “Maar de markt heeft geen geheugen”, geeft een teler aan. “Er is geen enkele garantie.”

Situatie in Europa

Veel hangt ook af van de situatie in andere Europese landen, zoals het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Daar is op dit moment ook sprake van krapte, maar de vraag is wanneer de eigen productie weer op gang komt. Als de Engelse of Duitse retailers acties gepland hebben en er heerst nog steeds schaarste, dan kan de Nederlandse producent daarvan profiteren. Maar ook het Franse product kan dan in beeld komen.

De huidige schaarste op de Duitse markt wordt volgens het marktbureau AMI opgevuld met het laatste restje aan broccoli uit Spanje, maar vooral met Italiaans product. AMI ziet de eerdere periode van extreme hitte als oorzaak van de krapte aan broccoli van vorige en deze week. Er is daardoor in Noord-Duitsland weinig oogstrijpe broccoli beschikbaar. In de marktberichten van het BLE staan geen handelsprijzen van broccoli op de Duitse groothandelsmarkten vermeld, maar volgens AMI vertonen de telersprijzen een opwaartse lijn.

Prijzen REO Veiling

De beschikbare prijzen van REO Veiling tonen een dieptepunt in de recente prijsvorming rond 20 juni met klokprijzen tussen 20 en 30 cent per kilo. Daarna trekt de prijs aan naar 55 tot 80 cent per kilo. Deze week schiet de prijs omhoog van 55 cent op 4 juli naar € 1,18 op 5 juli. Gerelateerd aan de Nederlandse prijsvorming tot dusverre, zijn de prijzen op REO aan de matige kant. Een verklaring daarvoor kan zijn dat de handel in broccoli voor het overgrote deel niet via de veilingen loopt.

Broccoli in het schap

Bij Albert Heijn is broccoli het ‘goedkoopje’ met 85 cent per stuk van 500 gram. Jumbo rekent 99 cent per 500 gram. Bij Plus en Jan Linders ligt broccoli voor € 1,09 per 500 gram. In de Duitse supermarkten ligt broccoli deze week voor actieprijzen van 77 tot 99 cent per stuk (500 gram).

Prognose: op korte termijn een stabiele markt

Maak zelf prijsvergelijkingen in de prijzenmodule

Of registreer je om te kunnen reageren.