Vollegrond

Nieuws

Hennep in groenbemester wekt verwarring

Dekker Granen en Kunstmest heeft onlangs een nieuwe mix van groenbemesters op de markt gebracht met daarin een klein percentage hennepzaad. Dat leidt zelfs tot (onnodige) aangiften bij de politie in Noord-Holland.

Het hennepzaad in de mix van Dekker Granen en Kunstmest uit Sint Maartensburg is echter absoluut niet geschikt voor wietteelt. Het is namelijk vezelhennep waar bijvoorbeeld touw van gemaakt wordt. Het zaad zit in het mengsel omdat het veel kiemenergie heeft, waardoor een snelle opkomst en een goede bodemdekking ontstaat. Daarnaast heeft hennep sterk ziekte-werende eigenschappen en stimuleert hennep het bodemleven en de gewasgroei.

Voor voorbijgangers lijkt het echter dat er wiet tussen de groenbemester staat en dat heeft al tot aangiften bij de politie geleid. In de komende tijd zullen in de betreffende percelen informatieborden komen te staan, met de tekst ‘Innovatief in duurzaamheid’ als teken dat er niets onwettelijks gebeurt.

Meer zekerheid

De nieuwe mix van Dekker Granen en Kunstmest bevat zaden van wel zeven families en 23 cultivars. Het gaat om vlinderbloemigen, kruisbloemigen, grasachtigen en overige families. Bij het zaaien van een mix ontstaat, in tegenstelling tot het enkelvoudig zaaien van Italiaans of Engels raaigras, gele mosterd of bladrammenas, een symbiose tussen de gewassen en het bodemleven. Dat leidt tot een betere bodem- en plantgezondheid en meer kiemingszekerheid. Ook heeft iedere plant zijn eigen beworteling, waarbij sommige door slecht doordringbare lagen heen groeien. Het gewasmix trekt ook meer nuttige insecten aan en dat zorgt voor meer natuurlijke bestrijders van plagen.

Of registreer je om te kunnen reageren.