Vollegrond

Nieuws

Fytoplasma is onderschat probleem in peen

Wat in peen vaak wordt aangezien voor schade door stress of een slechte structuur is in veel gevallen veroorzaakt door fytoplasma’s.

Fytoplasma’s zijn micro-organismen die door de cicade Macrosteles sexnotatus kan worden overgebracht. Fytoplasma’s veroorzaken loofvergeling, rood (purper) verkleuring, rozetgroei, misvorming en opkrullen van bladeren. Ook ontstaan er fijne haarwortels op de penwortel. De bacterie Cansidatus Liberibacter solanacearum veroorzaakt vergelijkbare symptomen, maar is in peen in België (en in Nederland) nog nooit aangetroffen. Uit Belgisch onderzoek blijkt echter dat fytoplasma’s wel in peen voorkomen. De symptomen worden vaak verward met stress, een slechte bodemstructuur of een virus. In veel gevallen blijkt een wijdverspreide aanwezigheid van een Aster Yellows (AY) fytoplasma, met name Cadidatus Phytoplasma asteris de veroorzaker van de symptomen.

In 59 monsters besmetting met fytoplasma

In het onderzoek werden 316 peenmonsters geanalyseerd, afkomstig van 23 verschillende locaties in de provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Henegouwen en Antwerpen. In 59 monsters (19%), afkomstig van 10 locaties, werd een fytoplasma gedetecteerd via een algemene fytoplasma-test, melden onderzoekers De Jonghe (Ilvo) en Callens (Inagro) in Proeftuinnieuws nr. 13. Bij verdere identificatie bleek het telkens om het type Aster Yellows fytoplasma te gaan. De impact van de aanwezigheid van het fytoplasma op de productie en kwaliteit van peen is onduidelijk.

Cicade en onkruiden overbrengers fytoplasma

De onderzoekers zien de cicade Macrosteles sexnotatus als de belangrijkste overbrenger van het fytoplasma. Ook onkruiden en in het bijzonder schermbloemigen kunnen drager zijn van het fytoplasma.

Of registreer je om te kunnen reageren.