Vollegrond

Nieuws

Europees kennisnetwerk voor innovatieve watertechnologieën

Om kennis over innovatieve watertechnologieën en fertigeren samen te brengen is een Europees netwerk opgericht. Het thematische netwerk richt zich niet op onderzoek, maar op uitwisseling en verspreiding van kennis.

De volledige naam van het netwerk luidt Transfer of INNOvative WAtertechnologies in FERtigated crops, kortweg Fertinnowa. Het Europese project telt 23 partners uit 9 EU-lidstaten en een uit Zuid-Afrika. De focus ligt op groenten, hard- en zachtfruit en sierteelt. Het project is 1 januari 2016 gestart en eindigt 31 december 2018.

De aanleiding voor het netwerk is dat het steeds moeilijker wordt om aan voldoende water van goede kwaliteit te komen. Verder ondervinden telers steeds meer problemen om water- en meststoffen op een efficiënte manier toe te passen en om de milieu-impact zoveel mogelijk te beperken.

Redenen om technologieën niet toe te passen

Onder 369 telers uit heel Europa is een enquête uitgevoerd. De insteek was om na te gaan wat telers ervan weerhoudt innovatieve watertechnologieën toe te passen en hoe dit te verhelpen is. Uit de enquête kwamen als belangrijkst redenen voor het niet toepassen naar voren dat het nakijken van sensoren veel werk vraagt, de kostprijs te hoog is en het training vraagt ermee te werken. Verder werd de kans op diefstal, de keuze van de juiste sensor en een heterogene bodem genoemd.

Spanje koploper

Aan de enquête namen 18 bedrijven met gefertigeerde groenteteelt deel. Spanje is daarbij koploper, vooral in bloemkool en broccoli, gevolgd door Polen, België en Nederland. In België en Nederland werd specifiek naar aspergetelers gekeken. Verder werden 94 zachtfruittelers ondervraagd.

Databank beschikbaar

De volledige resultaten van de enquête zullen in het najaar van 2017 worden bekendgemaakt. Er is wel al een databank beschikbaar met korte technologiefisches. Die geven telers informatie over de technologische achtergrond van een technologie en de praktische en financiële kant daarvan.

Of registreer je om te kunnen reageren.