Vollegrond

Nieuws 1 reactie

Vraag naar asperge stort in

In Nederland en Duitsland is sprake van grote hoeveelheden asperge tegen minimale prijzen. De vraag is of de markt zich nog enigszins herstelt voor het einde van het seizoen. Veel telers zullen bij aanhoudend slechte prijzen eerder dan 24 juni stoppen. De producties zijn al gehaald.

Op ZON fruit & vegetables werd op 31 mei voor de kwaliteit AA Extra Wit een prijs van € 1,73 per kilo. Dat is het absolute dieptepunt van dit seizoen. Half mei dook daar de prijs onder € 4 en het is de vraag of die grens in de komende weken nog word overgeschreden.

Vanwege het warme weer is er een tweede, enigszins onverwachte, piek in de aanvoer ontstaan. Daardoor hebben de prijzen zich niet op het eerder verwachte stabiele niveau kunnen handhaven. Het lijkt er, twee dagen voor Pinsteren, dan ook niet op dat deze dagen nog stimulerend gaan werken op de prijs. Zeker als de markt niet herstelt, zullen veel telers besluiten al eerder dan 24 juni het seizoen te beëindigen. De producties zijn immers al lang en breed binnen.

Marktsituatie Duitsland

BLE constateert begin vorige week grote hoeveelheden witte asperges op de Duitse markt, terwijl de vraag niet overhield. Zo ontstond een overaanbod aan asperges. Ook het aandeel klasse II nam toe en er werden opvallend veel heel dikke asperges in de sortering AAA aangeboden.

Deze marktsituatie maakte dat de prijzen op de Duitse groothandelsmarkten onderuit gingen.

Op de groothandelsmarkten werd vorige week gemiddeld € 3,58 per kilo betaald voor witte asperges uit Nederland en Duitsland. Dat is een daling van zo’n 90 cent ten opzichte van de week daarvoor. Desondanks trok de vraag niet aan.

Asperge in de supermarkt

Albert Heijn geeft tot en met tweede pinksterdag 25% korting op asperges. De consument betaalt € 2,99 voor 500 gram. Voor geschilde is de prijs € 3,74 voor 400 gram.

Jumbo doet er nog een schepje bovenop: € 4,95 voor 400 gram geschilde en losse kosten € 7,98 per kilo; dat zijn toch wel pittige prijzen in het licht van de veilingprijzen. Plus vraagt zelfs € 5,99 voor 400 gram geschilde. De losse zijn beter aan prijs met € 3,99 voor 500 gram.

Vergelijk zelf prijzen in de prijzenmodule op gfactueel.nl

Prijsvorming asperge Extra Wit op ZON fruit & vegetables (bron: gfactueel.nl):

Prijsvorming asperge Extra Wit op ZON fruit & vegetables (bron: gfactueel.nl).

Eén reactie

  • JFH van Maaren

    De grote bedrijven moeten nog meer aanleggen en meer GMO subsidie aan vragen
    dan wordt het voor hun nog goed en de kleine telers hebben niets!

Of registreer je om te kunnen reageren.