Vollegrond

Nieuws

Voor het eerst jaarrond prei op water

Robert Sandee is er afgelopen seizoen voor het eerst in geslaagd jaarrond prei, geteeld op water, te kunnen leveren. In de voorgaande twee jaren viel er nog een gat tussen de laatste winterprei en de nieuwe zomerprei.

Eind augustus en begin september plantte Robert Sandee in het Zeeuwse Kamperland zijn laatste winterprei. Begin september stond zijn totale oppervlakte van 400 vierkante meter daarmee vol. Gedurende de maanden daarna werd daar regelmatig van geoogst. Half april werd, wat er toen nog stond, uit de pijpjes gehaald in verband met het begin van schotvorming. Die planten werden vervolgens rechtop in bakken gedaan met onderin een laagje water en vervolgens in de koelcel bij 1 graad Celsius gezet. Vanuit de koelcel werd de periode tot half juni overbrugd, toen weer de eerste nieuwe op 6 maart 2017 geplante prei aan de oogst toe was.

‘Het moeilijkste is om voldoende prei te houden’.

Op die manier lukte het voor het eerst in drie jaar om jaarrond prei te leveren. “Het moeilijkste is om voldoende prei te houden, omdat je vanaf begin september niet meer kunt planten. Tevens moet je steeds voldoende oogstbare planten zien te hebben”, licht Sandee toe. De tunnel van Meteor gaf voldoende bescherming tegen de vorst. Sandee teelt met 64 planten per vierkante meter.

Robert Sandee opent de bovenkant van de tunnel boven zijn prei op water. Foto: Peter Roek
Robert Sandee opent de bovenkant van de tunnel boven zijn prei op water. Foto: Peter Roek

Belgisch onderzoek

Uit Belgisch onderzoek blijkt dat bij de teelt op water gigantische producties te realiseren zijn. In het onderzoek bij Inagro in Rumbeke-Beitem werd volgens het verslag in Proeftuinnieuws 11 op 28 september 2016 geplant en op 3 mei 2017 geoogst. Er werden vier plantdichtheden met elkaar vergeleken: 20x20, 15x15, 12,5x12,5 en 10x10 centimeter. Dan gaat het over 250.000 tot 1 miljoen planten per hectare. De gemiddelde netto-productie per hectare liep op van 54,5 ton bij 250.000 planten naar 83,5 ton (15x15), 123,3 ton (12,5x12,5) tot 126,1 ton (10x10) per hectare.

Flandria-kwaliteit

Naarmate de plantdichtheid toeneemt, treedt er meer kwaliteitsverlies op, constateert onderzoeker Van de Sande. De strekking neemt toe, door gebrek aan licht. Daardoor is de bladschakeling ruimer en wordt de prei bleker. Daarmee daalt het percentage Flandria van 91% bij de ruimste plantdichtheid tot 70 en 77% bij de twee dichtste plantdichtheden. De plantdichtheid van 640.000 planten per hectare (12,5x12,5) komt uit op 86% Flandria. Middels rassenkeuze hoopt de onderzoeker de problemen van bladschakeling en bolvorming aan de plantvoet (lastiger uithalen) op te lossen.

Lees ook de blog van Robert Sandee: ‘Voor het eerst jaarrond prei op water’

Of registreer je om te kunnen reageren.