Vollegrond

Nieuws

Opkweek bloemkool in trays nog in ontwikkeling

Zowel Plantenkwekerij Gitzels uit Wervershoof als WPG uit Venlo zijn bezig om bloemkoolplanten op te kweken in trays. De nieuwe opkweekmethode verkeert nog in de fase van ontwikkeling.

Het idee achter de opkweek van trayplanten is om in het vroege segment met goedkopere planten te kunnen werken en wellicht zonder vliesdoek toch al vroeg te kunnen oogsten. De tendens dat telers niet meer gaan voor primeurbloemkool omdat die in feite niet meer bestaat en niet meer betaald wordt, speelt ook mee om niet meer supervroeg te willen zijn. Verder vooruitkijkend zouden bij een verwacht tekort aan zwartveen trayplanten een betaalbaar alternatief kunnen zijn voor perspotten.

Trayplanten Gitzels

In een proef in Andijk liggen 11 rassen in de T.40 tray (40-gaats) en 11 rassen in de T.96 tray (96-gaats) van Plantenkwekerij Gitzels. De opkweek vraagt nog bijsturing en de trayplanten zijn daarom nog geen bedrijfszeker alternatief voor perspotplanten, concludeert David Baas naar aanleiding van de resultaten van dit jaar. Voor plantenkwekerij Gitzels zit de opkweek in de T.40 tray dan ook nog in de ontwikkelingsfase. Ze gaan er volgend jaar zeker mee door.

Trayplanten WPG

Ook WPG doet ervaring op met de opkweek van bloemkoolplanten in trays. WPG heeft bij PBA de Wit en Zn Lutjebroek een proef uitgevoerd met de T.25 tray (25-gaats). Het gaat om 10 rassen met vijf verschillende zaaidata. De proef is in zijn geheel op 24 maart geplant en op 30 mei met een aantal telers en plantenkwekers beoordeeld. Een conclusie was dat de vroegste rassen op de T.25 te weinig gewas hadden gemaakt, maar dat is dit jaar ook bij de perspotten het geval. De latere rassen voldeden van begin tot eind goed.

Een plant in een los gevulde T.25-pot groeit langer vegetatief, concludeert WPG. Hierdoor maakt de plant meer blad. Omdat de plant meer blad heeft, zal de te oogsten bloemkool uniformer en beter van kwaliteit zijn. Verder groeit een plant in een los gevulde pot sneller dan in een perspot, is de ervaring.

Of registreer je om te kunnen reageren.