Vollegrond

Nieuws

Benevia krijgt vrijstelling tegen trips in opkweek prei

De door Plantum, op verzoek van de Gewasgroep Prei, aangevraagde vrijstelling voor het middel Benevia tegen trips in de opkweek van prei is toegekend. De vrijstelling geldt vanaf 17 juni tot 28 augustus 2017.

Binnen de door Staatsecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken toegekende vrijstelling mag Benevia tweemaal worden toegepast, in een dosering van maximaal 0,75 liter per hectare. Er gelden enkele toepassingsvoorwaarden, waaronder driftbeperkende maatregelen. Het nog niet regulier toegelaten middel van DuPont de Nemours heeft als werkzame stof cyantraniliprole.

Gecontroleerde distributie

Het middel is uitsluitend verkrijgbaar via gecontroleerde distributie. Preiplantenkwekers kunnen het middel bestellen bij hun toeleverancier. Deze checkt voor het uitleveren van het middel via Plantum of de plantenkweker inderdaad het opgegeven areaal preiplantenopkweek heeft en het middel dus mag gebruiken.

Reguliere toelating

Vorig jaar heeft Plantum als tijdelijke oplossing vrijstelling verkregen voor Minecto One van Syngenta, eveneens op basis van cyantraniliprole. Dit jaar is het Benevia geworden. Voor beide middelen wordt gewerkt aan een reguliere toelating.

Erkend knelpunt

Tabakstrips in de opkweek van prei is al een aantal jaar een erkend landbouwkundig knelpunt. Terwijl het juist belangrijk is in het plantaardig uitgangsmateriaal de trips goed te kunnen bestrijden om schone planten af te leveren, zijn er in de opkweek minder middelen toegelaten dan in de productieteelt van prei. Ook ontbreekt een goed systemisch middel dat de in de preischacht verborgen levende trips goed kan bereiken, zoals in het verleden Mesurol.

Of registreer je om te kunnen reageren.