Vollegrond

Nieuws

Weer nieuw fysio valse meeldauw

Op maandag 1 mei heeft de internationale Bremia Evaluation Board voor de EU (IBEB-EU) officieel een nieuw fysio van valse meeldauw in sla benoemd. Het fysio Bremia Bl:33EU is het drieëndertigste officieel benoemde Bremia fysio.

De internationale Bremia Evaluation Board heeft alle valse meeldauw (Bremia lactucae) fysio’s geëvalueerd die in 2016 en eerder gevonden zijn in de diverse soorten sla. Er werden daarbij veel uitbraken van valse meeldauw, veroorzaakt door nieuwe Bremia fysio’s, vastgesteld, maar die bleken alleen van lokaal belang. Eén van die nieuwe fysio’s is echter in meerdere Europese landen aangetroffen en IBEB-EU heeft besloten dit isolaat te nu benoemen als de nieuwe fysio BL:33EU.

Vastgesteld in Noord-Europa

Het nieuwe fysio blijkt in Frankrijk algemeen voor te komen en is ook in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Scandinavische landen, België en Nederland vastgesteld. In Zuid-Europese landen als Spanje en Italië is het fysio nog niet gevonden.

Resistente rassen

Bejo Zaden laat in een persbericht weten dat vrijwel al hun slarassen met fysio BL 16-32EU ook resistent zijn tegen Bremia BL:33EU. Dan gaat het over rassen ijsbergsla, batavia, botersla en babyleaf.

Voorbehoedend behandelen

Rijk Zwaan verwacht eveneens dat bij de meeste van hun rassen die fysio BL 16-32EU resistent zijn het nieuwe fysio niet voor problemen zal gaan zorgen. Bij uitzondering zou dat wel kunnen en dat wordt in overleg met de teler naar een alternatief gezocht. Naast het telen van resistente rassen adviseert de zaadfirma evengoed voorbehoedende behandelingen tegen valse meeldauw uit te voeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.