Vollegrond

Nieuws

Test bepaalt vitaliteit pollen courgette

Het Belgische onderzoeks- en adviescentrum Inagro heeft een test ontwikkeld voor het bepalen van de vitaliteit van pollen in mannelijke courgettebloemen.

Bij de test onderscheidt Inagro door middel van een kleuringstechniek de vitale pollen van de dode pollen. Aan de hand van het aantal vitale en dode pollen wordt het percentage aan levenskrachtige, vitale pollen berekend. De test maakt onderdeel uit van het Courzet-project en is in België voor courgettetelers kosteloos beschikbaar gedurende de periode dat het project loopt. Dat is tot september 2018.

Kwaliteitsverschil pollen

De test is ontwikkeld omdat er wel eens twijfel bestaat over de kwaliteit van de pollen die vrijkomen uit mannelijke bloemen. Die twijfel komt als er gedurende een periode voldoende mannelijke bloemen aanwezig zijn en ook bestuivers als hommels of bijen flink actief zijn. Door een mindere pollenkwaliteit kan dan toch de zetting minder goed zijn en dat leidt tot misvormde, puntige vruchten.

Vlot vrijkomende pollen

Als de mannelijke bloemen op een normale wijze open gaan en de pollen vlot vrijkomen hebben ze meestal een hoge vitaliteit, zo blijk uit onderzoek van Inagro. Wanneer de pollen wat kleverig zijn en/of moeilijk vrijkomen, kan een test interessant zijn om te bepalen hoe het staat met de kwaliteit en het percentage levenskrachtige pollen.

Of registreer je om te kunnen reageren.