Vollegrond

Nieuws

Gekoelde trekbak goed voor kwaliteit witlof

Witlof een avond voor de oogst in een koelcel bij 4 graden plaatsen, blijkt het verkleuren van het snijvlak te remmen.

Het verkleuren van witlof dat de avond voor de oogst in een koelcel bij 4 graden wordt gezet, gaat veel langzamer dan bij witlof dat rechtstreeks vanuit een trekcel met een temperatuur van 16 graden wordt geoogst. Dat blijkt uit een onderzoeksverslag van Inagro in Proeftuinnieuws 7.

Gekoelde gesloten keten

Bij twee weken naoogst bewaring bij temperaturen van 8 of 12 graden is het gekoelde witlof minder gevoelig voor rand- en roodverkleuring. Bij twee weken 4 graden komen geen verschillen tot uiting. De genoemde resultaten zijn een bevestiging van de kennis dat voor de oogst snel terugkoelen en een gekoelde gesloten keten na de oogst de houdbaarheid van witlof sterk verbeteren.

Minder snel groen

Uit het onderzoek kwam verder naar voren dat terugkoelen van verpakt witlof langer duurt dan het inkoelen van witlof op de trekbak. Goed gekoeld witlof blijkt ook beter bestand tegen groenverkleuring door lichtinvloeden.

Of registreer je om te kunnen reageren.