Vollegrond

Nieuws laatste update:30 mei 2017

Bijna even droog als in recordjaar 1976

Het wordt steeds droger in Nederland.

Het landelijk gemiddelde neerslagtekort komt in de buurt van de 5% droogste jaren en zelfs het extreem droge recordjaar 1976.

Dat blijkt uit gegevens van weerstation KNMI. De verwachting is dat het tekort aan hemelwater de komende twee weken verder oploopt. Het KNMI houdt van 1 april tot en met 30 september dagelijks het neerslagtekort bij op dertien stations verspreid over Nederland.

Droogte tot wel 120 millimeter

Uit de gegevens blijkt dat het overal in Nederland droog is. De droogte varieert van een tekort van rond de 30 millimeter (regio Oldambt) tot wel 120 millimeter water elders in het land. Het droogste is het in de regio Waddengebied, langs de kust in het zuidwesten en op plekken in Brabant, Limburg en Oostelijk Flevoland.

Afbeelding: KNMI
Afbeelding: KNMI

Neerslagtekort wordt nog niet opgeheven

Waar dat kan en (nog) mag, draaien beregeningsinstallaties. Voor vandaag staat er wat neerslag op het programma, maar daarna is het volgens de voorspelling tot het weekeinde zeker droog. De regen die dan wordt verwacht is niet van grote betekenis, zeker niet voldoende om het neerslagtekort op te heffen.

Vorig jaar was een overwegend nat seizoen, 2015 was tot augustus droog en daarna nat en in 2014 was het juist weer een nat jaar. Door de klimaatverandering wordt het gemiddeld genomen steeds warmer in Nederland, schetst het KNMI.

Of registreer je om te kunnen reageren.