Vollegrond

Nieuws

AMI signaleert laagste ijsbergslaprijzen in 14 jaar

Het Duitse marktbureau AMI constateert dat het groenteseizoen in Duitsland moeizaam op gang komt. Er is sprake van lage prijzen, voor ijsbergsla zelfs de laagste in 14 jaar. De oorzaak daarvan zijn de in verhouding nog hoge (Spaanse) import en de tegenvallende vraag.

Niet alleen op het fruit heeft de vorst in de tweede helft van april gevolgen gehad. Met name op warmte-minnende gewassen als courgette had het koude weer invloed, maar zelfs bij andere gewassen die onder vliesdoek zaten is sprake van trage groei en uitval. In Noord-Duitsland liepen volgens AMI vooral bladgewassen schade op door klapperen en los raken van vliesdoek en plastic folie door de aanhoudende sterke wind. Ook hier is sprake van groeiachterstand.

Situatie Pfalz

In het Zuid-Duitse Pfalz zorgde de hogere temperaturen in maart en begin april voor een vroege start van het seizoen van kropsla en koolrabi. In tegenstelling tot andere jaren blijft de Pfalz dit jaar langer alleen aan de markt, omdat bijvoorbeeld de vroegste bladgewassen in Noord-Duitsland pas een week later geoogst kunnen worden. Door de lagere temperaturen in Zuid-Duitsland hebben gewassen zonder bedekking vertraging opgelopen. Daardoor zal er in de aanvoer een gat vallen tussen de oogst van de bedekte en onbedekte teelten.

Foto: Joost Stallen
Foto: Joost Stallen

Ongewoon hoge import

Ondanks de geschetste situatie van schaarste zijn de gemiddelde prijzen op de Duitse groothandelsmarkten voor veel producten even laag als in 2014. Toen was er sprake van een warm voorjaar met al snel een groot aanbod.

Als eerste oorzaak van de matige prijsvorming ziet AMI de nog aanhoudende hoge import vanuit Zuid-Europa. De door het weer beperkte aanvoer in januari en februari was met name voor Spaanse telers aanleiding om extra te planten. Dat leidde in week 18 tot een gemiddelde prijs voor ijsbergsla op de Duitse groothandelsmarkten van 57 cent per stuk. Dat is de laagste prijs in 14 jaar. Vorig jaar werd in week 18 nog € 1,01 betaald voor Spaanse ijsbergsla. Voor andere slasoorten geldt een vergelijkbare situatie.

Aantrekkende prijsvorming

Als tweede oorzaak noemt AMI de nachtvorsten en neerslag die voor een beperkte vraag zorgen. Immers, dergelijke weersomstandigheden stimuleren de vraag naar bladgewassen en salades niet. De verwachting is wel dat de prijzen voor bladgewassen zullen aantrekken, omdat het einde van de Spaanse import nu toch echt wel in zicht komt.

Of registreer je om te kunnen reageren.