Vollegrond

Nieuws

Preiprijs kruipt uit dal maar zal niet meer pieken

Het dieptepunt van de preiprijzen werd begin april genoteerd. Inmiddels is sprake van enig herstel en een stabiel prijsniveau. De prijs zal naar verwachting nog wat stijgen, maar blijven hangen rond 50 cent per kilo.

Begin februari werden voor de sortering 3-4 FLMW op REO Veiling nog prijzen van rond € 1,- per kilo genoteerd. In de weken daarna daalde de prijs, maar bleef nog altijd op een mooi niveau. Begin maart werd nog 60 cent geklokt, maar rond half maart kwam de prijs echt in een neerwaartse spiraal terecht. Het dieptepunt werd op 3 april bereikt met 14 cent. Daarna krabbelde de prijs weer wat op, maar het niveau bleef aan de lage kant met wel stabiele prijzen tussen 30 en 40 cent. Daags voor Koningsdag valt een kleine prijsstijging naar 40 tot 45 cent te noteren.

Nederlandse veilingen

Op de Nederlandse veilingen is de prijs voor de sortering Lang Wit vergelijkbaar met die van REO Veiling. Het dieptepunt bij ZON fruit & vegetables was 21 cent op 31 maart. De laatste week ligt de prijs rond 40 cent en vandaag gaat die richting 50 cent. De aanvoer daalt en is volledig afkomstig van reeds in koelcellen opgeslagen prei.

Bij The Greenery werd op 27 maart 17 cent geklokt en de huidige prijs voor de klok ligt zo’n 5 cent onder die van ZON.

Aantrekkende prijzen

In voorgaande jaren was er vanaf eind april sprake van een aantrekkende prijs. De verwachting is dat de prijs in de komende weken ook zal aantrekken. Maar gezien de voor deze tijd van het jaar behoorlijke aanvoer op REO Veiling en de normale hoeveelheden die richting koelcellen gaan, verwacht REO dat de prijs zeker op de korte termijn zal blijven steken rond de 50 cent.

De nog steeds vragende markt uit Zuid-Europa heeft daarbij een positieve uitwerking. Door de uitstekende hergroei is eigenlijk voor het eerst dit seizoen sprake van gemiddelde tot zelfs bovengemiddelde producties.

Schotvorming geremd

Door het warme weer kwam schotvorming eind maart al op gang. De vroege aanleg van schot heeft echter niet doorgezet. Dat komt vooral door de koude nachten met nachtvorst. De prei die de koelcellen ingaat, is over het algemeen van goede kwaliteit en goed bewaarbaar.

Nieuwe prei

REO Veiling verwacht in de loop van volgende week de eerste prei uit de kas. In de Franse regio rond Nantes zou de vroegste prei met Marokkaanse planten onder minitunnels deze week al aan de oogst toe zijn. Ook hier hebben de koude nachten er echter toe geleid dat deze vroegste nieuwe prei, zoals gebruikelijk, begin mei op de markt komt.

Prei in de supermarkt

Bij Albert Heijn kost prei 65 cent per stuk. Een voordeelpakket met vijf stuks kost € 1,49. Die verpakte prei weegt 897 gram (gemiddeld 179 gram per prei). Goed voor een kiloprijs van € 1,66. Bij Jumbo en Jan Linders kost losse prei 59 cent per stuk.

Geen enkele supermarkt vermeldt bij prei per stuk de kilogramprijs. Een steekproef bij Jan Linders (zie foto) leert dat deze mooie, dikke prei zo’n 400 gram per stuk weegt. Dat betekent € 1,50 per kilo.

Plus hanteert geen stukprijs, maar met € 1,08 per 500 gram kunnen we toch wel spreken van prijzige prei.

Maak zelf prijsvergelijkingen op gfactueel.nl

Foto

  • Prijsverloop prei sortering 3-4 FLMW op REO Veiling (bron: gfactueel.nl)

    Prijsverloop prei sortering 3-4 FLMW op REO Veiling (bron: gfactueel.nl)

  • Prijsverloop van prei op REO Veiling in 2015, 2016 en 2017 (bron: gfactueel.nl)

    Prijsverloop van prei op REO Veiling in 2015, 2016 en 2017 (bron: gfactueel.nl)

  • Prei per stuk als streekproduct in het groentenschap bij Jan Linders. - Foto: Stan Verstegen

    Prei per stuk als streekproduct in het groentenschap bij Jan Linders. - Foto: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.