Vollegrond

Nieuws

Nederlands aspergeareaal 6% toegenomen in 2016

In 2016 is was in Nederland 3.790 hectare in gebruik voor aspergeteelt. Dat is 6% meer dan in 2015.

De opbrengst kwam in 2016 uit op 18,6 miljoen kilo. Met een geoogst areaal van bijna 3.000 hectare in 2015 staat Nederland op de vijfde plaats in Europa. Dit meldt statistiekbureau CBS.

De provincie Limburg nam in 2016 61% van de Nederlandse aspergeteelt voor haar rekening en Noord-Brabant 34%. Het grootste deel van de teelt bevindt zich in Noord-Limburg en het zuidoosten van Noord-Brabant. In Noord-Brabant nam het aspergeareaal met 115 hectare toe, in Limburg groeide het met 112 hectare.

Duitsland grootste aspergeteler in EU

Duitsland is met 20.600 hectare geoogst areaal in 2015 de belangrijkste aspergeteler van de EU. Spanje is met 11.250 hectare goed voor een tweede plaats. Nederland komt binnen Europa op de vijfde plaats, met een geoogst areaal van bijna 3.000 hectare.

Uien grotere teelt in Nederland

Ook als het gaat om de productie van ‘het witte goud’ neemt Nederland met een opbrengst van ruim 17.000 ton de vijfde plaats in. Duitsland gaat in Europa aan kop met 114.000 ton aan geproduceerde asperges. In Duitsland zijn asperges de meest geteelde groente, met uien op de tweede plaats. In Nederland is de ui met grote voorsprong de meest geteelde groente.

Asperge-export

Van de 17,1 miljoen kilo asperges die in 2015 in Nederland zijn geproduceerd, was een vijfde deel bestemd voor de export. Van de geëxporteerde Nederlandse asperges gaat ongeveer de helft naar Duitsland, een vijfde naar Frankrijk en een tiende naar België.

Beperkte import

Traditioneel loopt het aspergeseizoen van de tweede donderdag in april tot eind juni, maar asperges zijn wel het hele jaar verkrijgbaar. Het grootste deel van de asperges die op de Nederlandse markt verschijnen, komt van eigen bodem. Een klein deel wordt vanuit het buitenland aangevoerd. Het gaat dan voornamelijk om asperges die buiten het Nederlandse seizoen te koop zijn.

Peru was in 2015 de belangrijkste aspergeleverancier, met bijna 10 miljoen kilo. Frankrijk leverde bijna 700.000 kilo en de Verenigde Staten bijna 600.000 kilo. De meeste van deze buitenlandse asperges worden weer uitgevoerd, vooral naar Duitsland en België.

Of registreer je om te kunnen reageren.