IjsbergslaVrij

Bladgewassen

Terug naar dossier
Vollegrond

Nieuws

Alleen Caladonia schiet niet

In een rassenproef van spinazie in de zomer van 2016 was Caladonia het enige ras zonder schot. Het ras ligt sinds 2013 in Belgisch rassenonderzoek voor de zomerteelt en is steeds het enige ras dat van schot gevrijwaard blijft.

Naast de eigenschap dat het ras Caladonia niet schiet, is het volgens onderzoeker Luc de Rooster van Proefstation voor de Groenteteelt in Sint-Katelijne-Waver een ras met een goede groeikracht. Het blad is zeer stevig, groot, mooi van vorm en donker van kleur. De proef werd gezaaid op 9 juni 2016 en Caladonia werd op 25 juli geoogst omdat het ras toen voldoende groot blad had wat gevraagd wordt in het Belgische handelskanaal. Caladonia heeft resistentie Pfs 1-14.

Urgentie nieuw ras

De andere rassen die staan beschreven in het verslag in Proeftuinnieuws 5 waren Woodpecker en Ratel van Rijk Zwaan, Odysseus (Syngenta), Monterrey (Pop Vriend) en SV1371VC. Dat ras is net als Caladonia van Seminis. De firma geeft aan dat Caladonia niet lang meer beschikbaar zal zijn. Dat maakt de zoekttocht naar een nieuw ras dat geschikt is voor teelt van grootbladige zomerspinazie voor de verse markt urgent, concludeert De Rooster.

Of registreer je om te kunnen reageren.