Vollegrond

Nieuws

Productie Franse bloemkool loopt voor op planning

Eind december lag de werkelijke oogst van Franse bloemkool royaal achter op de planning. Na een inhaalslag worden nu rassen geoogst die eigenlijk bestemd zijn voor april.

De huidige oogst in Bretagne verloopt precies tegenovergesteld aan die in 2015/2016. In december 2015 rijpten tegelijk met de rassen voor december ook de rassen af die normaal klaar zijn in januari, februari en maart. De markt kon die hausse toen niet verwerken, aldus Theo Kampschoer van groenten-/fruithandelsbedrijf Kampexport International in Saint-Pol de Léon.

Verloop huidige seizoen

Dit seizoen bleef het werkelijke oogstvolume tot in de eerste helft van januari juist achter ten opzichte van de prognose. De eerste week van januari rekende het handelsbedrijf op 4,4 miljoen stuks, in werkelijkheid bleef dat aantal steken op bijna 3 miljoen stuks. Maar in de daaropvolgende week 2 werd al een productie van 4,2 miljoen stuks gerealiseerd, en in week 3 van 5,2 miljoen stuks. In week 9 was de prognose nog 4 miljoen stuks, en werden in werkelijkheid 6,7 miljoen bloemkolen gesneden.

Stand van zaken

Inmiddels is de aanvoer weer gekrompen, en is situatie volgens Kampshoer zo dat er ook al rassen voor de oogst in april gesneden moeten worden. De huidige kwaliteit is volgens hem prima, dat geldt met name voor het omblad. Tot enkele weken geleden was dat wat minder, onder invloed van het royale oogstvolume op dat moment en doordat de bloemkool 1 maand langer heeft moeten groeien om aan de oogst te komen. Voor zes grote bloemkolen van standaardkwaliteit wordt een prijs genoemd van € 4,50 per colli franco geleverd, voor premiumkwaliteit ligt de prijs op € 5,50.
In Nederland komt de oogst van winterbloemkool naar verwachting eind maart (Zeeland) en in de eerste week van april (West-Friesland) op gang. De gewasstand is goed.

Prognose: vlotte overgang van Franse naar Nederlandse bloemkool

Of registreer je om te kunnen reageren.