Vollegrond

Nieuws

Prijs industriegroente 5% tot 10% hoger

Helmond – De contractprijzen voor industriegroenten bij coöperatieve telersvereniging De Schakel zijn komend seizoen over de hele linie € 150 tot € 200 per hectare hoger dan vorig jaar. Dat zegt Piet van der Burgt, de nieuwe voorzitter van de telersvereniging.

Voor de industriegroentetelers was het duidelijk dat de contractprijzen de afgelopen seizoenen op een te laag niveau lagen om te kunnen concurreren met alternatieve gewassen zoals mais of graan. Zeker na rampjaar 2016, waarin veel groentegewassen verloren gingen als gevolg van water- en hagelschade, werd duidelijk dat een hoger prijsniveau voor telers nodig is om risico’s te kunnen opvangen.

Prijzen onder druk

De afgelopen seizoenen stonden de prijzen onder druk als gevolg van hoge opbrengsten, zodat afnemers voorraad hadden opgebouwd. Daaroverheen kwam nog de supermarktoorlog, waardoor deze extra hun best deden om zo goedkoop mogelijk in te kopen.

De Schakel verhoogt de contractprijzen voor erwten met 5% waardoor de middenprijs uitkomt op € 0,33 tot € 0,34 per kilo. De prijs voor stamslabonen is met een cent verhoogd naar € 0,195 per kilo, ook een stijging met 5%. Voor vroege waspeen is de prijs volgens directeur Cees Geven met 10% verhoogd, om de opbrengstderving door vroege oogst te compenseren komt er een cent per kilo bij.

Nieuw seizoen ‘gamechanger’

Dit seizoen lijkt na rampjaar 2016 voor de industriegroenteteelt een gamechanger. De verwerkende industrie kwam door onvoldoende aanvoer zelfs stil te liggen. Mede daardoor is het besef ontstaan dat de prijs omhoog moet om de grondstofvoorziening op langere termijn veilig te stellen.

Of registreer je om te kunnen reageren.