Vollegrond

Nieuws

Poolse peen met te veel cadmium vernietigd

De Slowaakse autoriteiten hebben woensdag bekend gemaakt dat een partij peen uit Polen uit de markt is genomen vanwege een te hoge concentratie cadmium, meldt Hortoinfo.

Tijdens een officiële controle werd in de partij peen een concentratie van 0,21 milligram per kilo (0,21 ppm) cadmium gevonden, blijkt uit het Rapid Alert System for Food en Feed (RASFF) van de EU. De maximum toegelaten concentratie ligt ruim twee keer zo laag (0,1 ppm). Deze vondst kreeg de kwalificatie ‘ernstig’ waarop RASFF een alert deed uitgaan. De partij peen was al op de Slowaakse markt gebracht, maar is na het bekend worden van de analyseresultaten vernietigd.

Cadmium is een zwaar metaal dat bij hoge concentraties kan leiden tot acute maag- en darmklachten. Net als andere zware metalen hoopt cadmium zich op in de voedselketen. Bij langdurige consumptie van lage hoeveelheden kan cadmium leiden tot schade aan de nieren en botbreuk.

Zware industrie als bron?

Hoe het cadmium in de Poolse peen terecht kwam is niet bekend. In de tachtiger jaren vond de chemiewinkel van TU Eindhoven in moestuintjes in het Brabantse Budel cadmium in verse bladgroente met concentraties van 50 tot 1.260 microgram per kilo (0,05 tot 1,26 ppm). In de bodem vond de stichting Natuur en Milieu in de omgeving al eerder cadmiumconcentraties die 1.000 tot 2.000 keer hoger waren dan normaal, schreef het Reformatorisch Dagblad in december 1982. De bron bleek de zinkfabriek Budelco die tot 1973 veel cadmium loosde via de schoorstenen. Mogelijk dat ook in Polen de zware industrie de bron is.

Spaanse vis vaakst onderschept

Overigens constateert RASFF de meeste overschrijdingen van zware metalen in vis en visproducten. Alleen al dit jaar waren er tot nu toe 29 van de 32 alerts voor overschrijdingen van cadmium en kwik in vis en visproducten. Italië deed de meeste onderscheppingen. Spanje maakt hierbij geen goede sier. Vooral zwaardvis en in mindere mate blauwe haai uit Spanje werd vaak (vijftien keer) gerapporteerd aan RASFF vanwege te hoge kwikconcentraties en uit de handel genomen. Daarnaast waren er twee cadmiumoverschrijdingen in uit Spanje afkomstige inktvis.

Of registreer je om te kunnen reageren.