Vollegrond

Nieuws

Peenareaal stagneert door lage prijzen

De peenmarkt maakt dit jaar pas op de plaats. Volgend seizoen lijkt het areaal in Nederland gelijk te blijven. Dat zeggen peenspecialisten op de themadag peen in Emmeloord.

“We hadden meer van de markt verwacht”, zegt Mark Brantjes, voorzitter van de Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland op de themadag peen. De gangbare peenprijs liep vorige week terug naar € 9 per 100 kilo. Dat is hetzelfde niveau waarmee de peenprijs van start ging dit seizoen.

De peenmarkt maakt een pas op de plaats, maar de race is dit seizoen nog niet gelopen. De verwachting is dat de komende weken de vraag aantrekt. “Telers moeten rustig blijven”, zegt Hendrik Eerkens van Dutch Carrot Group. “Het is te vroeg om in prijs te zakken. De vraag komt nog wel. Daarbij komt de eerste vroege peen uit Zuid-Europa wellicht wat later, omdat nat weer de oogst daar vertraagt.”

Liever zekerheid van suikerbieten

“Het areaal lijkt in 2017 in Nederland te stabiliseren”, zegt salesmanager Robert Schilder van Bejo Zaden. “Telers kiezen eerder, mede door de lage prijzen dit seizoen, voor zekerheid. Die vinden verschillende telers komend seizoen in suikerbieten.”

De industrie in België heeft dit jaar goed ingekocht, weet Schilder. Daardoor loopt het Belgische areaal iets terug. Het Duitse areaal blijft min of meer hetzelfde. Maar in Polen worden drastisch minder hectares peen verwacht, door de lage prijzen van dit seizoen. Schilder: “Voor de Nederlandse telers is het van belang om op gezonde grond te telen, zodat de kwaliteit voor langbewaring goed zit. Marktgericht peen telen is essentieel. Daarbij moeten de wensen en eisen van de eindgebruiker in zicht worden houden.”

Of registreer je om te kunnen reageren.