Vollegrond

Nieuws

Winkel stadstuinbouw dekmantel voor growshop wiet

Rechtbank Noord-Nederland heeft een winkeleigenaar een voorwaardelijke gevangenisstraf van één maand opgelegd vanwege het verkopen van apparatuur en zaad voor wietteelt.

In de winkel lagen spullen voor stadstuinbouw, het telen van groente en fruit in de stad. In het magazijn vond de politie echter inventaris voor wietteelt en instructieve tijdschriften. De winkel richtte zich op grootschalige en beroepsmatige teelt van wiet. Toch heeft de rechter in zijn oordeel meegewogen dat de man al zwaar gestraft is. Zijn voorraad is vernietigd en hij is niet op de hoogte gesteld van de nieuwe reikwijdte van nieuwe wetgeving voor growshops.

Onzorgvuldig handelen OM

Door de inbeslagname en vernietiging van de voorraad is de winkel reeds gesloten. De rechter oordeelt dat het Openbaar Ministerie (OM) onzorgvuldig heeft gehandeld door de inbeslaggenomen voorraad te vernietigen. Die hadden moeten worden bewaard voor waarheidsvinding. De wetgeving voor growshops is uitgebreid, maar over de reikwijdte bestaat nog veel onzekerheid. Het vernietigen van de voorraad is onvoldoende om als vormfout de rechtszaak af te blazen, oordeelt de rechter. De voorwaardelijke gevangenisstraf is opgelegd voor een proeftijd van 2 jaar, om te voorkomen dat de winkelier opnieuw de fout in gaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.