Doorgaan naar artikel

Redelijke prijs voor Chinese kool

Chinese kool brengt de laatste weken zo’n 50 cent per stuk op. Dat is het voorlopige resultaat van een langzaam oplopende prijstrend. Het lijkt er echter niet op dat het product echt profiteert van de schaarste aan groenten uit Zuid-Europa.

Chinese kool wordt blijkbaar niet gezien als een alternatief voor schaarse groenten uit Zuid-Europa, aldus een woordvoerder van Belorta. Hij vindt dat daarvoor de prijsvorming te veel achterblijft. Op deze veiling komt alle Chinese kool voor de klok, met 6 stuks in een poolbak als meest gevraagde sortering.

Qua prijsvorming is de eerste helft van december aan te merken als absoluut dieptepunt. Sindsdien is de trend langzaam opwaarts, met name voor de zwaardere kool. Het valt daarbij op dat de prijs sterk fluctueert. Dat komt door de mismatch tussen de aangeboden en gevraagde hoeveelheden, zo wordt verklaard. Telers zijn vrij in de hoeveelheden die ze aanleveren en aan de vraagkant zie je soms ineens een opleving, bijvoorbeeld als in een kookprogramma op TV gewerkt wordt met Chinese kool. “We hebben daar verder geen invloed op.”

Prijsvorming Berlorta laatste drie maanden.

Prijsvorming Berlorta laatste drie maanden.

Bij The Greenery en veiling ZON ligt de prijs eveneens op zo’n 50 cent per stuk, met 8 stuks in een colli. Die vergoeding wordt ervaren als redelijk, maar ook wel nodig gezien de bewaarkosten tot nu toe en de kosten voor het afleverklaar maken.

Supermarkt vraagt meer dan drie keer telersprijs

De belangrijkste supermarkten zijn eensgezind over de prijsstelling: AH en Plus vragen €1,79 per kool, Jumbo verkoopt voor €1,69.

Prognose: stabiele prijs

Zelf prijsoverzichten maken? Klik hier

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin