Vollegrond

Nieuws

Marktupdate: records Britse groenteprijzen

Britten betalen nog altijd extreem lage groenteprijzen ondanks de krapte op de EU-markt rond de jaarwisseling.

Dat blijkt uit de inflatiecijfers van de Office of National Statistics (ONS). De Britse winkelprijzen voor groente (inclusief aardappelen) in januari lagen nog altijd 0,5% onder het prijsniveau van januari 2016. In Nederland en Duitsland liggen de prijzen 10% boven het niveau van januari 2016.

De winkelprijzen voor groente in Engeland liggen ook nog altijd 15% onder het niveau van 2014, een gestage negatieve ontwikkeling. De winkelprijzen van groente en fruit lopen daarmee steeds verder uit elkaar. Gemiddeld zijn de fruitprijzen in Engeland namelijk stabiel sinds 2014.

Grafiek: Office of National Statistics (ONS)
Grafiek: Office of National Statistics (ONS)

Britse prijzenslag

Bekend is dat de Britse supermarkten een prijzenoorlog zijn begonnen rond 2014, groenteprijzen zijn fors naar beneden bijgesteld. Dat heeft overigens wel geleid tot een toename van de consumptie.

De prijsstijging bij een aantal schaarse groentes is nog wel zichtbaar op de Britse markt. Zo is prei 32% duurder dan vorig jaar (week 7), voor botersla wordt 51% meer betaald. Bloemkool is na een stevige prijscorrectie weer iets goedkoper dan vorig jaar (-14%).

Of registreer je om te kunnen reageren.