Vollegrond

Nieuws

Hogere productie bij prei met vaste rijpaden

In Belgisch onderzoek werd in de teelt van prei in een systeem met vaste rijpaden 15% meer productie gerealiseerd dan in een traditioneel systeem met vier rijen op een bed van 2.50 meter. De productie eind oktober (voor de industrie) was 35,5 tegen 31 ton per hectare.

De prei voor de industrie werd eind oktober op volle lengte en zonder wortel gerooid. Bij het systeem met vaste rijpaden werden de twee rijen naast de beide sporen apart gehouden van de rijen midden onder de trekker. Bij het traditionele systeem werden de twee buitenste rijen apart gehouden van de twee binnenste rijen. Het zijn de twee buitenste rijen die veel minder diep wortelen als gevolg van het rijden van de trekker over het bed van 2,50 meter, vlak langs die plantrijen. Bij de breedspoortrekker is de grond over heel het bed kruimelig en van goede structuur. Dat verschil uitte zich in een verschil in productie.

250 kilo versus 300

De middelste rijen bij de breedspoortrekker halen met 50 kilo meer per 100 meter een hogere productie van circa 20%. Dat is vergeleken met het gemiddelde van de productie van de middelste rijen in het traditionele systeem en de buitenste rijen het vaste rijpadensysteem. Die rijen haalden gemiddeld 250 kilo per 100 meter en de twee middelste rijen bij vaste rijpaden 300 kilo.

De buitenste twee rijen vlakbij de rijpaden in het traditionele systeem haalden 70 kilo (30%) per 100 meter minder dan het gemiddelde van 250 kilo. Er werd in het traditionele systeem geplant en geschoffeld met een lichte trekker op smalle banden. Die verdichtte de grond voor de buitenste twee rijen.

Investering terugverdiend

Teruggerekend naar een productie per hectare komt het neer op 31 ton bij de traditionele aanpak en 35,5 ton bij het systeem met vaste rijpaden. Dat is 15% meer en daarmee zou volgens de onderzoekers Delanote, France en Decuypere in editie 3 van Proeftuinnieuws de investering in een nieuwe trekker die werd verbreed naar 30 meter werkbreedte terugverdiend zijn.

Voorbereidingen ad hoc

De voorbereidingen voor het planten werden ad hoc uitgevoerd met in beide systemen een gewone trekker voor het frezen van grasklaver en de mest uitrijden. Het cultivatoren werd met de breedspoortrekker uitgevoerd. De proef begon vanaf het diepwoelen tot en met de laatste schoffelbewerking. Die werd bij de vaste rijpaden met de breedspoortrekker op smalle banden uitgevoerd.

In het traditionele systeem werd gediepwoeld en gerotoregd met een klassieke trekker op lagedrukbanden. Planten en schoffelen werd met een lichte trekker op smalle banden uitgevoerd.

Veel neerslag

De proef werd op 14 juni aangelegd. Toen was de grond voldoende hersteld van de overvloedige neerslag eind mei. Ook in juni viel er behoorlijk wat neerslag op het proefcentrum van Inagro in Rumbeke. Desondanks werden met die 31 ton behoorlijke producties gehaald, oordelen de onderzoekers.

Of registreer je om te kunnen reageren.