Vollegrond

Nieuws

Mundial tot en met maart 2019 te gebruiken

Het gebruik van Mundial (fipronil) als zaadcoating in brassica’s tegen koolvlieg heeft zijn langste tijd gehad. Het middel mag tot en met 31 maart 2018 worden uitgeleverd, met een opgebruiktermijn tot en met 31 maart 2019.

Voor de bestrijding op de tray blijft vooralsnog Tracer beschikbaar. Verder is het wachten tot toelatingsinstatie Ctgb een nieuw middel (ex. V.) voor traytoepassing toelaat. Dit middel heeft in vergelijking met Mundial een langere duurwerking en pakt ook andere insecten aan als koolvlieg. Dit komt de doorgroei van het gewas ten goede.

Opvolger voor Tracer

Voor Tracer (spinosad), een natuurlijk bijproduct van spinosinen, zit een opvolger in de pijplijn: eveneens op basis van spinosinen, maar van een ander type en in een verder nabewerkte vorm. Deze formulering zou wat sterker zijn dan de huidige Tracer.

Het nieuwe middel is in Frankrijk al toegelaten in de teelt van sla, voor Nederland is de verwachting dat een toelating pas na 2019 komt.

Of registreer je om te kunnen reageren.