Vollegrond

Nieuws

Willem Bruil: voorlopig geen nieuw pachtbeleid

Er komt voorlopig geen verandering in het pachtbeleid.

Dat is de voorspelling van Willem Bruil, bijzonder hoogleraar agrarisch recht aan de Rijksuniversiteit Groningen, en verbonden aan het Instituut voor Agrarisch Recht.

Geliberaliseerde pacht

Bruil sprak donderdag over pachtbeleid op het congres Grondgebonden Ondernemen in Bunnik (U.). “De geliberaliseerde pacht krijgt de overhand, reguliere pacht zal in de toekomst zo goed als verdwijnen,” stelde hij. Hoe snel dat gaat gebeuren kan Bruil niet zeggen. “Maar ik denk niet dat ik het nog mee ga maken dat de laatste reguliere pachtovereenkomst wordt beëindigd.”

Enthousiast vertelt Willem Bruil op het congres Grondgebonden Ondernemen over pacht. Dit evenement is georganiseerd door makelaarsvereniging NVM en Boerderij. - Foto: Martijn ter Horst
Enthousiast vertelt Willem Bruil op het congres Grondgebonden Ondernemen over pacht. Dit evenement is georganiseerd door makelaarsvereniging NVM en Boerderij. - Foto: Martijn ter Horst

Strijd tussen pachter en verpachter

Verpachtende grondeigenaren kiezen liever voor de kortdurende contracten van de geliberaliseerde pacht, terwijl boeren de zekerheid van reguliere pacht prefereren. Kortdurende pacht is slecht voor de bodemkwaliteit, zeggen deskundigen. “Boeren zijn minder bereid om moeite te doen voor vruchtbaarheid als er geen zekerheid voor de lange termijn is”, aldus Bruil.

‘Dit onderwerp heeft geen prioriteit bij het nieuwe kabinet’

Kabinet aan zet

Betrokken partijen konden het onder leiding van bemiddelaar Sicko Heldoorn niet eens worden over een nieuw systeem. De bal werd doorgespeeld aan het kabinet. “Maar dit onderwerp heeft nog geen prioriteit,” weet Bruil. “Het woord pacht komt niet voor in het regeerakkoord.”

Of registreer je om te kunnen reageren.