Vollegrond

Nieuws

Sector blij met termijn Aldi bij inkoopeis Milieukeur

Aldi Nederland wil dat zijn ingekochte Nederlandse groente en fruit eind 2019 een Milieukeur-certificaat heeft. Dat is ruim genoeg, denkt de sector.

Daarmee heeft Aldi een gelijke ingangsdatum geformuleerd als supermarktketen Jumbo. Beide hebben zich openlijk uitgesproken over een ingangsdatum. Albert Heijn werkt aan verscherping van zijn eigen teelteisen, maar dat andere supermarktketens zullen volgen, is te verwachten.

Superunie is betrokken bij gesprekken binnen Milieukeur in de opgetuigde begeleidingscommissie. Zij hebben zich nog niet openlijk over een ingangsdatum uitgesproken.

GroentenFruit Huis is blij met de stap van Aldi [...]. ‘Het is erg goed dat Aldi daarbij rekening houdt met de lopende inspanningen’

GroentenFruit Huis is blij met de stap van Aldi. Directeur voedselveiligheid & ketenborging Peter Verbaas: “Het is erg goed dat Aldi deze volgende belangrijke verduurzamingsstap zet en daarbij rekening houdt met de lopende inspanningen en benodigde doorlooptijd van de Nederlandse teelt.”

Uitstel hoorzitting over nieuw teeltschema

Deze week zou over het nieuwe teeltschema groente en fruit een hoorzitting gehouden worden, maar deze is uitgesteld. De publicatie en inwerkingtreding van het herziene certificatieschema van Milieukeur Plantaardige producten was al verschoven van 1 januari naar 1 maart 2018. De partijen in de begeleidingscommissie willen extra tijd voor overleg.

Greenpeace werkt aan inventarisatie AGF

Ondertussen werkt Greenpeace aan een inventarisatie van het AGF-schap bij Nederlandse supermarkten. Ze tellen daarbij het aantal producten met een keurmerk. Dat deed Greenpeace al eerder in 2016.

Met acties bracht Greenpeace supermarkten in 2015 zover Milieukeur te eisen. - Foto: Piet van der Meer/ANP
Met acties bracht Greenpeace supermarkten in 2015 zover Milieukeur te eisen. - Foto: Piet van der Meer/ANP

Of registreer je om te kunnen reageren.