Vollegrond

Nieuws

IJsbergsla viert 40-jarig jubileum in Duitsland

Het is 40 jaar geleden dat er voor het eerst ijsbergsla in Duitsland werd geteeld. Het was Rudolf Behr van Behr AG, een van de grootste vollegrondsgroentebedrijven in Duitsland, die er in 1977 mee begon.

Waar Behr AG 40 jaar geleden schoorvoetend aan begon, groeide uit tot een van de meest gekochte slasoorten in Duitsland. Dat meldt Fruchthandel.de naar aanleiding van een persbericht van Behr AG. De naam ijsbergsla is overgewaaid uit de Verenigde Staten waar ‘iceberg lettuce’ tijdens het transport in ijs gekoeld werd.

Sla als bol

In 1977 zag Rudolf Behr geen belemmeringen om in Duitsland ijsbergsla te gaan telen. Hij begon met Batavia-achtige rassen, omdat de opvatting leefde dat de Duitse consument niet gediend zou zijn van donkergroene sla. Al snel maakte Behr in een rassenproef echter kennis met een Amerikaans ras ijsbergsla van het type Saladin. De meeste rassen in dat onderzoek waren eigenlijk al over het oogstoptimum heen, maar juist daardoor kwam de karakteristieke bolvorming van het Saladintype goed tot uiting. Duitsland maakte vervolgens voor het eerst kennis met sla in de vorm van een bol.

Foto: Stan Verstegen
Foto: Stan Verstegen

Verdringing USA

In tegenstelling tot tegenwoordig werd de eerste ijsbergsla in Duitsland aangeboden met zeer veel omblad en ging het product ongehoesd in houten kratten. Er werden speciale houten kratten van 40x50 centimeter ontwikkeld die in lagen op industriële paletten pasten. Met deze presentatie verdrong het Duitse product het geïmporteerde product uit de Verenigde Staten geleidelijk uit de Duitse handelskanalen.

Circa 20 bedrijven

Tegenwoordig gaat ijsbergsla veelal in kartonnen dozen met 10 stuks per doos. De afzet gaat deels naar de retail, maar snijderijen weten er ook raad mee. Ondanks het populairder worden van andere slatypen, zoals Romeinse sla, weet de teelt zich te handhaven. Van uitbreiding is echter geen sprake meer. In Nederland zijn er zo’n 20 gespecialiseerde bedrijven die zich bezighouden met de teelt van ijsbergsla.

Of registreer je om te kunnen reageren.