Vollegrond

Nieuws 1 reactie

Cerescon presenteert eerste drierijige asperge-oogstrobot

Op de aspergebeurs Expo-SE 2017 in Karlsruhe laat Cerescon voor het eerst de drierijige asperge-oogstrobot zien, op basis van de één-asperge-oogstrobot die het bedrijf dit voorjaar presenteerde. Cerescon krijgt voor de ontwikkeling van de oogstrobot tijdens de beurs de zogenaamde ‘Innovationpreis 2017’.

Na een volgens Cerescon succesvol verlopen testperiode met de eenrijige versie van de asperge-oogstrobot, toont het bedrijf tijdens de aspergebeurs in Karlsruhe op 22 en 23 november het prototype van de definitieve machine. Cerescon neemt tijdens de beurs de zogenaamde ‘Innovationspreis 2017’ in ontvangst, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt voor het meest kansrijke product met grote voordelen voor de gebruikers.

Vervanging 70 handstekers

De drierijige versie van de machine halveert volgens Cerescon de kostprijs voor steken. De machine detecteert ondergronds, met als gevolg een betere kwaliteit en meer asperges. De capaciteit is circa 50 hectare per seizoen en daarmee vervangt de robot circa 70 handstekers. De machine wordt getrokken door een trekker.

Cerescons drierijige oogstrobot - Foto: Cerescon
Cerescons drierijige oogstrobot - Foto: Cerescon

Testfase in 2017

Afgelopen voorjaar heeft Cerescon onder belangstelling van telers uit Nederland, Duitsland, Italië, Frankrijk, Peru en de internationale pers de eenrijige versie van de machine gepresenteerd. Tijdens het oogstseizoen van 2017 is de eenrijige machine getest en in het seizoen van 2018 zullen de eerste asperges commercieel worden gestoken met een Cerescon asperge-oogstrobot.

Tevens staan er opnieuw uitgebreide applicatietesten op stapel, onderdeel van een driejarig onderzoek dat samen met Wageningen University and Research, Limgroup en enkele grote telers in Nederland wordt uitgevoerd. De applicatietesten hebben als doel het machinesteken te vergelijken met handsteken; de exacte cijfers van de meeropbrengst en hogere kwaliteit van het machinesteken kunnen zo worden aangetoond.

Intekenen voor aanschaf

Geïnteresseerde telers uit binnen-en buitenland krijgen op de beurs de mogelijkheid zich in te tekenen voor een gesprek met Cerescon, zodat zij hun specifieke vragen kunnen stellen en de specifieke pay-backtijd voor hun persoonlijke situatie kunnen laten berekenen. Bij interesse tot aanschaf is er ook de gelegenheid in te tekenen. De mogelijkheid tot aanschaf van machines zal per land op volgorde van intekening plaatsvinden.

Eén reactie

  • Fred Jacobs

    Kan iedereen nog meer ha. Aanplanten.
    Geen oogstmedeeerkers meer nodig en dus kan
    de prijs van deze mooie groente nog verder omlaag.

Of registreer je om te kunnen reageren.