Vollegrond

Nieuws

Cerescon oogst één asperge per seconde

Cerescon heeft de capaciteit van de volautomatisch, selectief oogstende machine verdubbeld door niet met één, maar met twee robots in een oogstlijn te werken. De cyclustijd is hiermee teruggebracht naar 1,1 seconde per asperge.

Zonder twijfel was de 3-rijige versie van de Cerescon oogstrobot op de Duitse beurs de publiekstrekker.

Tot op heden zijn in het veld testen gedaan met een 1-rijige machine met één oogstrobot. Komende seizoen gaat in Frankrijk een 1-rijige machine in de praktijk het oogstwerk verrichten bij een Franse aspergeteler. Die zal zijn uitgerust met twee oogstrobots die onafhankelijk van elkaar worden aangestuurd. In de praktijk zal de ene robot steken en de andere een asperge afleggen. Op deze manier bedraagt de cyclustijd per asperge 1,1 seconde.

In het midden de twee oogstrobots. Bij de presentatie in Karlsruhe was de 3-rijige machine nog voorzien van één oogstlijn voor één rug. Dat worden er drie voor drie ruggen met in totaal zes oogstrobots. Rechts is de detectieunit met vochtsensoren zichtbaar. (Foto: Stan Verstegen).
In het midden de twee oogstrobots. Bij de presentatie in Karlsruhe was de 3-rijige machine nog voorzien van één oogstlijn voor één rug. Dat worden er drie voor drie ruggen met in totaal zes oogstrobots. Rechts is de detectieunit met vochtsensoren zichtbaar. (Foto: Stan Verstegen).

Driejarig onderzoek

Komende seizoen start in Noord-Limburg een driejarig onderzoek naar het verschil tussen asperge oogsten met de hand en met de 1-rijige Cerescon. Verder zal de 3-rijige machine in Noord-Brabant in het veld worden getest en ontwikkeld. Met deze 3-rijige machine verwacht Cerescon 3 asperges per seconde te kunnen oogsten.

50 hectare

Cereson rekent deze handelingssnelheid terug aan de hand van een gemiddeld gewicht van circa 60 gram per geoogste asperge. Dat is dan 180 gram per seconde en 10,8 kilo per minuut, goed voor 648 kilo per uur. Met de 3-rijige machine is volgens de fabrikant 50 hectare in een cyclus te oogsten en daarmee vervangt de machine circa 75 oogstmedewerkers. De 1-rijige machine is goed voor 17 hectare.

Of registreer je om te kunnen reageren.