Vollegrond

Nieuws

Vochtregulatoren geven geen betere kieming peen

Vochtregulerende middelen bieden geen toegevoegde waarde op de kieming van peen. Dat blijkt uit onderzoek van Proeftuin Zwaagdijk.

Proeftuin Zwaagdijk vergeleek onbehandeld zaad met behandelingen met Zeba, Hydretain, Booster 10 en Booster 10/EVR/Bacteriosol-concentraat UAB/EVR. Op dit laatste object werden de genoemde middelen separaat en op vier momenten toegepast. De proef lag op het perceel in Nagele waar de Open Dag Peen dit jaar plaatsvond. De organisatie was in handen van het Peenplatform en Delphy Quality Carrots.

Percentages bijgroei

Bij het onbehandelde object groeide er vanaf het moment van opkomst nog 15% planten bij. Bij Zeba was dat 8%, bij Hydretain 14%, bij Booster 9% en bij het laatste object 1%. In dit object kiemde dus vrijwel alle zaden op hetzelfde moment en was de opkomst vergelijkbaar, maar uniformer.

Geen meerwaarde

De conclusie van Henk de Vries, onderzoeker van Proeftuin Zwaagdijk, luidt dat onder de koude omstandigheden rond de kieming (er werd op 12 mei gezaaid) de vochtregulerende producten dit jaar geen meerwaarde hebben gehad ten opzichte van onbehandeld. Op het betreffende perceel was in de periode van kieming en opkomst voldoende vocht aanwezig in de bodem.

Eigenschappen producten

Zeba is een plantaardige waterabsorber op basis van zetmeel. Hydretain is een gepatenteerd mengsel van een vloeibaar middel en bevat hygroscopische bestanddelen waardoor vrije watermoleculen uit de lucht in de grond worden getrokken. Booster 10 is een wortelgroeistimulerend middel. Bodemverbeteraar EVR zorgt dat water en zuurstof gemakkelijker doordringen tot de wortels. Bacteriosol concentraat UAB is een biologisch product dat de omzetting van organisch materiaal tot humus bevordert en het kleihumus complex vergroot.

Of registreer je om te kunnen reageren.