Vollegrond

Nieuws

Tweede helft maakt ijsbergslaseizoen goed

De eerste helft van het seizoen verliep bij ijsbergsla dramatisch, de tweede helft maakte het seizoen nog goed. Ondanks alles overheerst over heel het seizoen bekeken tevredenheid.

Na een zeer matige start trok de markt voor ijsbergsla vanaf half augustus enigszins aan. Sindsdien ging het gemiddelde prijsniveau omhoog naar zo’n € 3,50 tot € 4,50 per doos van 10 bollen en geleidelijk zette dat door naar een niveau van € 4,50 tot € 4,75. De prijsvorming was mede een gevolg van de aantrekkende exportvraag vanuit Noord- en Zuid-Europa. In de vrije handel ligt het prijsniveau voor de laatste Nederlandse ijsbergsla tussen € 3,25 tot maximaal € 4 terwijl voor het al volop op de markt zijnde Spaanse product circa € 5,- per doos van 10 betaald wordt.

Wateroverlast

Half september ontstonden met name in Noord-Holland kwaliteitsproblemen als gevolg van wateroverlast. Het hierdoor wat beperktere aanbod leidde tot een nog iets betere prijsvorming. Op dit moment zijn de gevolgen van op sommige plaatsen zelfs 300 millimeter nog merkbaar, maar de meeste ijsbergsla wordt zo goed en kwaad als dat gaat deze en volgende week wel nog gesneden, meestal voor de snijderij op contractbasis.

Kostprijs plus

Ondanks de matige prijsvorming in de eerste helft van het seizoen en de wateroverlast blikt een Noord-Hollandse teler nog redelijk tevreden terug bij een gemiddelde prijs van 21 cent per netto gesneden bol. “Dat ligt rond de kostprijs, maar als je een hoog slagingspercentage haalt, haal je nog een redelijke omzet. Wij zijn niet tevreden met 70% en over het seizoen bekeken was de kwaliteit gewoon goed. Alleen in de herfst hebben we met wat groeiachterstand te maken gehad.”

Foto: Joost Stallen
Foto: Joost Stallen

Einde seizoen

Ook in Zuid-Nederland had het seizoen twee gezichten. “De eerste drie maanden verliepen zeer moeizaam en de laatste drie maanden was het goed. Gemiddeld genomen ben ik tevreden”, stelt een Limburgse teler vast. “Wij komen uit op zo’n 29 cent per gesneden bol. Voor ons zit het seizoen sinds vorige week erop, toen kwam de Spaanse ijsbergsla op de markt. Met de handel, zeker voor de export, is het nu gedaan. De prijzen zakken ook van lange tijd € 4,50 tot € 4,75 naar momenteel zo’n € 3,25 per doos van 10.”

Veilingcijfers BelOrta

Veilingcijfers zeggen bij ijsbergsla niet zoveel, maar uit de cijfers van BelOrta blijkt in ieder geval ook dat het prijsniveau zich in september en oktober wist te stabiliseren. Op de veiling werd voor de zwaardere sorteringen X8 (75) en X8 (65) tussen 40 en 60 cent betaald. De incidentele aanvoer van X10 wordt met hooguit 30 cent beduidend minder betaald.

Duitse groothandelsprijzen

Op de Duitse groothandelsmarkten is sinds week 40 sprake van aanvoer van Spaanse ijsbergsla. Deze import overtreft in week 41 de import vanuit Nederland. De Spanjaarden leveren vooral 10’ers die iets beter betaald worden dan het nog overwegend Duitse product. Bij een prijsniveau van rond 65 cent in de afgelopen maand werd voor Nederlandse ijsbergsla 3 tot 9 cent meer betaald dan voor Duitse ijsbergsla. Het huidige prijsniveau ligt ongeveer 15 cent hoger dan het niveau vorig jaar aan het einde van het Noord-Europese seizoen.

IJsbergsla in de supermarkt

Albert Heijn vraagt 75 cent per bol als ‘goedkoopje’ en bij Jumbo is de ‘altijd lage prijs’ tot 31 december eveneens 75 cent. Ook de Plus en Jan Linders vragen 75 cent. Toch opvallend, zo’n eensluidend prijsniveau in tijden van een prijzenoorlog. Of zou er sprake zijn van wapenstilstand?

Maak zelf prijsvergelijkingen in de prijzenmodule.

Of registreer je om te kunnen reageren.