Vollegrond

Nieuws

Syngenta roept witloftelers op geen Tecto te gebruiken

Vanwege de verlaging van de MRL (maximaal residuniveau) van 1 milligram naar 0,05 milligram per kilo witlof, roept producent Syngenta witloftelers op het middel Tecto voorlopig niet te gebruiken. Het risico op overschrijding van de nieuwe verlaagde norm is te groot. Witlofwortels worden met Tecto behandeld vanwege inslag in de koelcel.

De Europese Commissie heeft in het kader van een herziening besloten een nieuwe EU MRL van 0,05 milligram per kilo voor thiabendazool in witlof vast te leggen. Dat betekent een verlaging van de huidige MRL van 1 milligram naar 0,05 milligram.

Deze nieuwe MRL geldt vanaf 21 januari 2018. Toch roept Syngenta witloftelers op het product Tecto met de werkzame stof thiabendazool tot nader order niet toe te passen. Het product wordt voorlopig ook niet meer verkocht.

Risico op overschrijding

Syngenta heeft in januari 2016 een dossier ingediend om de vraag naar een MRL hoger dan 0,05 milligram te ondersteunen. Hoewel dit dossier nog in behandeling is en Syngenta gevraagd heeft de beslissing uit te stellen, heeft de Europese Commissie toch besloten deze lage MRL te bekrachtigen. Op basis van de beschikbare residuresultaten is er een serieus risico dat het gebruik van Tecto op witlofwortels een overschrijding van de nieuwe MRL kan veroorzaken.

Syngenta onderzoekt opties risico te beperken

Het advies Tecto niet te gebruiken blijft totdat de gevraagde hogere MRL, die Syngenta kan ondersteunen met residugegevens, mogelijk alsnog van kracht wordt. Om meer inzicht te krijgen start de fabrikant een onderzoek naar de mogelijkheden om het risico op overschrijding van deze MRL van 0,05 mg/kg verder te beperken.

Of registreer je om te kunnen reageren.