Vollegrond

Nieuws

Spuitschema beïnvloedt bewaarresultaat peen

Uit een proef van Agrifirm blijkt dat het spuitschema tijdens de teelt van invloed is op het bewaarresultaat eind april. Ook is er niet altijd een verband tussen mate van aantasting door loofschimmels en bewaarschimmels.

Agrifirm liet duidelijke resultaten zien in een proef met diverse spuitschema’s met fungiciden vorige week op de Open Dag Peen in Nagele (Flevoland). Deze proef wordt voor het derde jaar uitgevoerd.

De resultaten laten zien dat er wel degelijk invloed is van het toegepaste spuitschema en de mate van aantasting na maandenlange bewaring tot eind april. Verder blijkt ook dat er geen verband hoeft te zijn tussen de mate van aantasting en veroudering door loofschimmels tijdens het groeiseizoen en de mate van optreden van bewaarschimmels in de lange bewaring.

Agrifirm heeft eigen spuitschema’s ontwikkeld die uit het onderzoek goed naar voren komen. Welke varianten dat zijn op bestaande spuitschema’s is alleen bekend bij leden van de coöperatie.

Verschillen tussen spuitschema‘s

In 2015 kwam het schema Signum+Wetcit+Transformer, Signum+Wetcit, Rudis+Wetcit en Rudis+Wetcit+Transformer met 23% aantasting door bewaarschimmels net iets minder uit de bus dan de twee Agrifirm-objecten met 21%. In 2016 kwamen deze twee objecten met eind april 9% en 15% aantasting door bewaarschimmels ook als beste naar voren. De objecten Luna Experience, Rudis, Luna Experience, Rudis / Reflect, Signum+Promotor en twee keer Serenade+Wetcit / Reflect, Sigum+Promotor, Rudis, Serenade+Wetcit / Luna Experience, Rudis, Luna Experience, Serenade+Wetcit haalden eind april 19 à 20% aantasting.

Eind april 2018 volgt de beoordeling van de proef van dit jaar en de conclusies uit het driejarige onderzoek.

Of registreer je om te kunnen reageren.