Vollegrond

Nieuws

Nieuw lab Syngenta versnelt veredeling groente

De Zwitserse zaadhandelaar en producent van bestrijdingsmiddelen Syngenta gaat zijn laboratorium in Enkhuizen vervangen.

Daarmee wil het de doorlooptijd voor nieuwe rassen versnellen met 30% tot 50%. Het bedrijf steekt € 15 miljoen in een kassencomplex met groeikamers van PlantLab. Het betreft grotendeels een vervangingsinvestering.

Vorig jaar kondigde Syngenta al de bouw aan van een nieuw onderzoeks- en ontwikkelingscentrum in Enkhuizen voor in totaal € 21 miljoen. Daar worden nieuwe eigenschappen ontwikkeld. In het nieuw te bouwen centrum moeten deze eigenschappen met gangbare technieken uit de celbiologie zo snel mogelijk worden ingekruist.

De nieuw te bouwen kassen en groeikamers worden ingezet voor rassen in kool (brassica‘s), sla, maar ook tomaten en paprika. Verwacht wordt dat de kassen en groeikamers (1,3 hectare) in 2018 wordt opgeleverd. Syngenta is nog in gesprek met mogelijke bouwers van de kassen. Het nieuwe complex voldoet straks volledig aan regels voor uitstoot van water en licht.

150-jarig bestaan

Syngenta, dat onlangs is overgenomen door de Chinese chemiereus ChemChina, viert dit jaar het 150-jarig bestaan van het zaadveredelingsbedrijf in Enkhuizen. Dat werd in 1867 in het naburige dorp Andijk opgericht onder de naam Sluis & Groot. Met de nieuwe investering wordt Enkhuizen het wereldwijde centrum voor groenteveredeling.

Grootste ter wereld

De vestiging in de Noord-Hollandse plaats is wereldwijd de grootste van Syngenta op het gebied van groentezaden. Er werken ruim 550 mensen. Bij elkaar heeft het bedrijf in Nederland 800 werknemers, verdeeld over 7 vestigingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.