Vollegrond

Nieuws

HAK wil meer lokale teelt met exotische bonen

Kidneybonen gedijen goed op de akkers in Zeeuws-Vlaanderen.

Dat heeft groentefabrikant HAK ervaren na het eerste teeltseizoen. Dat is deze week afgesloten met de oogst van het product.

Teelt normaal in Noord-Amerika

Kidneybonen zijn een exotische bonensoort, die normaal gesproken veelal in Noord-Amerika worden geteeld en geoogst. Maar HAK wil peulvruchten het liefst dicht bij huis produceren. Het bedrijf voert daarom een reeks tests uit met exotische bonensoorten, die vaak het beste groeien in een landklimaat.

HAK teelde dit jaar 4 hectare kidneybonen. Bij succes wordt dat areaal opgeschaald. Foto: HAK
HAK teelde dit jaar 4 hectare kidneybonen. Bij succes wordt dat areaal opgeschaald. Foto: HAK

In potten en stazakken

HAK zaaide 4 hectare in van zowel de kleine als de grote rode kidneyboon. Deze bonen zijn begin oktober geoogst, na de eerste droge dagen van de maand, zodat het vochtgehalte en dus de kwaliteit van de boon het juiste niveau heeft. De Nederlandse kidneybonen komen terecht in de stazakken en in de potten van HAK.

Bij gebleken succes volgen meer exotische bonensoorten.

Mogelijk opschaling productie

Als de kwaliteit en de kwantiteit van Nederlandse oogst voldoen aan de normen van HAK, wordt de productie van Nederlandse kidneybonen verder opgeschaald. Bij gebleken succes volgen meer exotische bonensoorten. Dat komt tegemoet aan de vraag vanuit de markt.

Op dit moment komt ruim 70% van de groenten van HAK uit de buurt van Giessen (N.-Br.). Alleen voor groenten en peulvruchten die uit klimatologisch oogpunt nog niet in Nederland kunnen worden geteeld, of bij tegenvallende Nederlandse oogsten, kan de groentefabrikant incidenteel een uitzondering maken.

Of registreer je om te kunnen reageren.