Vollegrond

Nieuws

‘Ferme EU-reactie fipronil hoeft AGF niet te raken’

Nieuwe Europese maatregelen voor voedselveiligheid, zoals een speciale ambtenaar, zullen de AGF-branche niet direct raken.

Dat verwacht Peter Verbaas, vanuit de directie van GroentenFruit Huis betrokken bij voedselveiligheidsinitiatieven als Food Compass en Tuinbouwalert.nl. Verbaas: “De ferme EU reactie was te verwachten. Op dit soort crises komen altijd meer regels die het leven niet eenvoudiger maken en garantie tot de deur geven. Veel benoemde zaken zijn al mogelijk. Wanneer een ieder zijn huidige rol gewoon vervult, zie ik niet direct effect op de Nederlandse AGF-branche.”

Afstemmen maatregelen

Europese lidstaten moeten beter informatie uitwisselen en risico’s op eenzelfde manier beoordelen en gelijke maatregelen treffen. Dat concludeerde Europees Commissaris Vytenis Andriukaitis afgelopen week na afloop van de ingelaste ministers-top over de fipronil-affaire.

Nederland had samen met Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en België een gezamenlijk voorstel gemaakt, dat in grote lijnen is overgenomen. Zo moeten lidstaten gelijkluidende en duidelijke informatie aan het algemeen publiek verstrekken.

Verder moet met de aanstelling van een speciale voedselveiligheidsambtenaar bij alle lidstaten de communicatie tussen de lidstaten vergemakkelijkt worden.

‘Als je voedsel produceert, brengt dat verantwoordelijkheden met zich mee voor de ondernemer’.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) tijdens een Europese top in Brussel over Fipronil eind september. Foto: EPA
Minister Henk Kamp (Economische Zaken) tijdens een Europese top in Brussel over Fipronil eind september. Foto: EPA

Bedrijven blijven verantwoordelijk

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) zei na afloop dat Europese instanties als de Europese Commissie en de Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) een cruciale rol spelen bij de vroegtijdige risicobeoordeling bij een incident. Kamp zegt er vanuit te gaan dat een volgend incident beter aangepakt gaat worden.

De minister zegt dat de overheid niet de verantwoordelijkheid voor voedselveiligheid overneemt van de bedrijven. “Als je voedsel produceert, brengt dat verantwoordelijkheden met zich mee voor de ondernemer”, zo stelde Kamp in weekblad Boerderij.

Of registreer je om te kunnen reageren.