Vollegrond

Nieuws

Bloemkool staat er goed voor

Het bloemkoolseizoen verloopt qua aanvoer en prijsvorming nogal schommelend, maar voor de komende periode ziet het er wat de aanvoer betreft in ieder geval stabiel uit. Per teler zijn er wel verschillen, ook omdat in Noord-Holland door wateroverlast bloemkool verloren is gegaan.

Na de prijsdip in juli, de opleving in de eerste helft van augustus en de matte stemming in de (vakantie)weken daarna was de verwachting dat de markt in september weer zou aantrekken. Tot 20 september was daar ook sprake van en steeg het prijsniveau voor de zessen van 25 tot 35 cent eind augustus naar 60 tot 85 cent op 19 september. Daarna werd toch weer een dalende lijn ingezet, naar prijzen van 40 tot 50 cent begin oktober. In sommige handelskanalen worden ook prijzen van 55 tot 60 cent genoemd en die worden als goed voor de tijd van het jaar bestempeld.

Bloemkoolprijzen nu in lijn met voorgaande jaren

Het huidige prijsniveau is vergelijkbaar met die van het vorige seizoen begin oktober. Toen liep het vanaf 10 oktober snel op naar prijzen tot (ver) boven de 60 cent. In 2015 was het niveau begin oktober zeer hoog, met prijzen ruim boven de euro, maar zakte daarna de prijsvorming juist weg tot 50 cent eind oktober en schommelend rond 30 cent in de 2 maanden daarna.

Geen slecht vooruitzicht

Op dit moment is sprake van een redelijk vraag die vrij goed aansluit op het aanbod. Aangezien de groei wel uit de gewassen gaat, zal het aanbod zeker niet toenemen, maar eerder stabiel blijven of iets afnemen. De bloemkool die momenteel op de markt komt, is van goede kwaliteit. Als we deze factoren op een rij zetten, leidt dat tot de inschatting dat de markt voor bloemkool er voor de komende week tot maand niet slecht voorstaat. Zeker niet omdat sprake is van korte of langlopende acties bij supermarktketens.

Bloemkool in de supermarkt

Bij Albert Heijn is een bloemkool van € 1,59 deze week ‘het goedkoopje’. Dat predicaat blijkt niet te kloppen, want Jumbo verkoopt de bloemkool vanaf deze week in de langdurig lopende actie ‘nieuwe lage prijs’ voor € 1,25 per stuk. Bij Plus ligt de bloemkool deze week zelfs voor slechts € 1,00. Jan Linders houdt met € 1,59 de prijsstelling van Albert Heijn aan.

Prognose: licht dalende aanvoer met stabiele prijzen.

Bekijk actuele prijzen en maak zelf prijsvergelijkingen op gfactueel.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.