Vollegrond

Nieuws laatste update:20 jan 2017

Vijf werkgangen in één machine gecombineerd

Nanne Kooiman ontwikkelde een combinatie die vijf werkgangen in één keer doet. De combinatie voert de grondbewerking en de onkruidbestrijding uit, dient vloeibare kunstmest en vloeibaar fosfaat toe en de plantmachine met aangepaste Ferrari plantelementen zet de planten in de grond.

Sluitkoolbedrijf A.S. de Boer in het Noord-Hollandse ’t Veld neemt de combinatie die Nanne Kooiman uit Andijk ontwikkelde komend seizoen in gebruik voor het planten van hun koolsoorten. De combinatie is naar de speciale wensen van De Boer opgebouwd en op zaterdag 14 januari gepresenteerd op de RoDeKo Beurs.

Vijf werkgangen tegelijk

De grondbewerking vindt plaats met een rotorkopeg van het Italiaanse merk Forigo in de fronthef. Achter de trekker zet een plantmachine, voorzien van aangepaste Ferrari plantelementen, de planten in de grond. De vloeibare kunstmest en vloeibaar fosfaat wordt vóór de plantkouters geïnjecteerd door speciale injectiekouters. De eveneens speciale ‘rondstrooiers’ voor de onkruidbestrijding zijn onder de opklapbare loopvloer gemonteerd. Op deze manier voert de combinatie vijf werkgangen in één keer uit.

Vier tanken

Op de voorop geplaatste rotorkopeg zijn tanken gebouwd voor de chemische onkruidbestrijding, de vloeibare kunstmest en het vloeibaar fosfaat. Twee tanken van 300 liter voor de vloeibare (stikstof)meststof, een tank van 200 liter voor vloeibaar fosfaat en een tank van 120 liter voor de chemische onkruidbestrijding. Voor het bijvullen van de 300 liter-vaten zit er een vulpomp voorop het werktuig.

Nanne Kooiman ontwikkelde een combinatie die vijf werkgangen in één keer doet. - Foto: Stan Verstegen
Nanne Kooiman ontwikkelde een combinatie die vijf werkgangen in één keer doet. - Foto: Stan Verstegen

Laag Volume Strooitechniek

De onkruidbestrijding gebeurt met de Laag Volume Strooitechniek (LVS). De speciale ‘rondstrooiers’ kunnen de vloeistof met regelbare druppelgrootte driftarm ‘verstrooien’ vóór de kopeg die het middel door de grond werkt. Deze techniek maakt het mogelijk 90 procent minder water te gebruiken bij een afgifte tussen 20 en 60 liter per hectare. Deze afgifte wordt rijsnelheidsafhankelijk geregeld en het systeem schakelt in zodra de machine vanuit geheven positie naar de ‘werkstand’ zakt. Door de LVS-techniek is het mogelijk een hele dag te werken op één tankvulling.

Automatische regeling

De plantafstand is op de plantmachine door middel van drukknoppen gemakkelijk in te stellen. Ook de afgifte van de bemestingssystemen worden rijsnelheidsafhankelijk geregeld en automatisch in- en uitgeschakeld zodra de plantmachine in werking komt. De chauffeur kan zich hierdoor blijven concentreren op zijn werkzaamheden, terwijl de systemen automatisch hun werk doen.Mechanisatiebedrijf Nanne Kooiman heeft exclusieve dealerschappen voor alle gebruikte systemen op deze combinatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.