Vollegrond

Nieuws

Teboza zet stap in Zuid-Afrika

Door samen te werken met een bedrijf in Zuid-Afrika wil aspergebedrijf Teboza een volgende stap zetten naar het jaarrond kunnen aanbieden van asperge op de Europese markt. De Zuid-Afrikaanse asperge moet het gat vullen dat Teboza nu nog vanaf juli tot en met september heeft.

In januari start Teboza met de oogst van asperge in de kas. Dan volgt het vervroegde seizoen met verwarmde asperge in grote en minitunnels en vervolgens het traditionele seizoen met een uitloop tot in juli. In Spanje is Teboza hard op weg om van februari tot en met april, maar ook vanaf oktober tot in december asperge te oogsten. De focus ligt in Spanje meer en meer op het groene product. De maanden augustus en september waarin nog geen asperge voorhanden is, wil het bedrijf gaan opvullen met asperge uit Zuid-Afrika. Het is een plan dat over 4 tot 5 jaar gerealiseerd zou moeten zijn.

Afrikaanse wijnboer stapt in aspergeteelt

Inmiddels gaat een teler, een grote wijnboer, voor Teboza in Zuid-Afrika asperge telen. Dat contact kwam vorig jaar tot stand tijdens de Fruit Logistica in Berlijn. Teboza zorgde voor het zaad zodat de planten in Zuid-Afrika opgekweekt konden worden. De planten worden dit voorjaar geplant voor de eerste productie volgend jaar. Teboza doet de begeleiding, maakt keuzes in het teeltsysteem en kiest de geschikt geachte rassen.

Vraag naar Spaans product

Directeur van Teboza Wil Teeuwen denkt ook dat Europa een groeimarkt is als het om asperge gaat. “Vier jaar geleden zijn we in Spanje van start gegaan. Inmiddels zijn we erachter dat de vraag naar Spaans product nog steeds groter is dan het aanbod. Dat hadden we niet verwacht. Hier gaat het vooral om de groene en ik denk ook dat we daar vooral onze groei in kunnen realiseren. Mensen zoeken een alternatief voor asperge uit Peru. Bovendien loopt het areaal daar terug, onder andere vanwege de uitbreiding van blauwe bes.”

Wereldwijd tekort

Hij redeneert verder: “De verhouding tussen productie en afzet staat in Nederland onder druk; het neigt naar overproductie. Maar de vraag buiten Europa neemt toe. Als Europa aan die vraag kan voldoen, is er in Europa minder asperge beschikbaar. Dat biedt kansen. Ik heb er geen exacte cijfers van, maar mijn gevoel zegt dat we wereldwijd een tekort aan asperge hebben. Daar moeten wij in Noord-Europa van zien te profiteren.”

Of registreer je om te kunnen reageren.