Vollegrond

Nieuws 1 reactie

Prijzen bladgewassen rijzen de pan uit

Door het aanhoudende winterse weer in Zuid-Europa staat de aanvoer van bladgewassen op een laag peil. Het gevolg is sterk gestegen prijzen, ook in de supermarkten. Voorlopig komt in deze marktsituatie weinig verandering.

In Spanje is het aanbod aan ijsbergsla dusdanig krap dat nog nauwelijks aan de afgesproken leveringsprogramma’s met supermarkten kan worden voldaan. Daar komt bij dat het ook ontbreekt aan voldoende aanvoer van alternatieven in de hoek van slasoorten, constateert het Duitse marktbureau AMI. Van kropsla en ‘kleurtjessla’ is het aanbod, ook vanonder glas, veel minder dan gebruikelijk. De problemen uiten zich ook in lagere kropgewichten, vanwege de trage groei. Gezien de weersvooruitzichten komt er op korte termijn weinig verandering in de marktsituatie.

Tekort aan goede kwaliteit ijsbergsla

Ook het Duitse Bundesamt für Landwirtschaft und Ernährung (BLE) meldt de problemen en stelt een schrijnend tekort vast aan ijsbergsla die uitsluitend afkomstig is vanuit Spanje. Sommige handelaren zijn de handel in ijsbergsla zelfs gedwongen gestopt. De ijsbergsla die er is, heeft een kleine bolomvang. Echt goede kwaliteit is met een lampje te zoeken.

BLE signaleert bij kropsla vergelijkbare problemen en dat de aanvoeren vanuit België, Italië, Nederland en Frankrijk onvoldoende zijn om aan de totale vraag te kunnen voldoen. Sneeuw en vorst zorgen ervoor dat de aanvoer van ‘kleurtjessla’ uit Italië mondjesmaat is. De aanvoer vanuit Frankrijk is onvoldoende om dat gat te dichten.

Hoge prijzen voor slasoorten

Dat alles heeft tot gevolg dat de prijzen voor slasoorten op de Duitse groothandelsmarkten flink zijn gestegen. Zo liep in week 2 de gemiddelde prijs voor Spaanse ijsbergsla op naar €1,29. Ter vergelijking: in 2016 werd 55 cent betaald. Voor Belgische kropsla werd in week 2 gemiddeld 99 cent betaald en voor Italiaanse 84 cent.

Prijzen stijgen in supermarkt

De marktsituatie werkt ook door in de prijzen van ijsbergsla in de Nederlandse supermarkten. Albert Heijn en Jan Linders vragen momenteel €1,89 voor een bol ijsbergsla. Bij Jumbo kost een bol ijsbergsla zelfs €1,99. Plus heeft kennelijk goed ingekocht, want daar kost een bol €1,29.

In het licht van de prijzen op de Duitse groothandelsmarkten vallen de prijzen voor kropsla nog mee. Bij Albert Heijn en Plus betaalt de consument 86 cent en bij Jumbo 85 cent. Albert Heijn noemt dat een ‘goedkoopje’, net zoals die €1,89 voor ijsbergsla trouwens.

Eén reactie

  • Gerard Vriend

    Het oude gezegde "het is een ramp als er geen ramp is gaat weer op" Hopelijk kunnen de telers die met een beperkte oogst zitten iets van de hogere prijzen krijgen. Anders zijn zij echt het kind van de rekening.

Of registreer je om te kunnen reageren.