Vollegrond

Nieuws

Eerste ervaringen met zoete aardappel positief

Drie van de vijf rassen zoete aardappel die het Belgische Proefcentrum in Kruishoutem in 2016 testte, kunnen in deze regio worden geteeld. De producties varieerden van 44 ton per hectare in de open lucht tot 54 ton per hectare onder tunnel.

Het PCG in Kruishoutem testte vijf rassen zoete aardappel (bataat) van de Franse zaadfirma Graines Voltz. Rassen Murasaki 29 en Evangeline haalden in de open lucht een brutoproductie van 25 en 32 ton per hectare en voldeden daarmee niet, volgens onderzoekers Tack en Ryckeboer in een proefverslag in Proeftuinnieuws van januari 2017. Bonita, Orléans en Beauregard voldeden met brutoproducties van 43 à 44 ton wel. Onder tunnel voldeden Bonita en Beauregard het beste met een brutoproductie van 49 en 54 ton.

Familie van winden

Zoete aardappel of bataat behoort niet tot de familie van de Solanaceae, maar tot de familie van de winden (Convolvulaceae). Er is beperkt plantmateriaal beschikbaar dat bovendien vrij kostbaar is. Orléans en Beauregard hebben oranje vruchtvlees en een oranjerode schil, zoals de bataat die nu het vaakst in de winkelschappen ligt. Bonita heeft witgeel vruchtvlees en een bleke schil.

Courgetteruggen

Het PCG plantte in courgetteruggen, afgedekt met zwarte plastic folie en voorzien van dubbele T-tape. De trayplanten werden eind mei geplant op 1,50x0,30 meter. De teelt onder tunnel stond op 1,75 meter. In 2017 worden nauwere rijafstanden beproefd.

Oogsttijdstip

Na twee maanden had het gewas de grond volledig dicht gegroeid. In de eerste helft van augustus 2016 werd het gewas tussen de ruggen teruggesnoeid. In de open lucht werd op 13 oktober geoogst; in de tunnel was dat tussentijds op 31 augustus en de eindoogst vond plaats op 24 oktober. Bataat kan slecht tegen bodemtemperaturen beneden 10 graden. Daarom moeten de knollen tijdig de grond uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.