Vollegrond

Nieuws

Prei op water haalt hoge productie

Uit onderzoek van Inagro blijkt dat met de teelt van prei op water hoge producties gehaald kunnen worden. Het Belgische onderzoekscentrum kwam tot een netto productie van meer dan 120 ton per hectare bij de dichtste planting van 10 x 10 centimeter.

Inagro legde op 23 juni 2016 een plantdichtheidsproef aan in de teelt van prei op water. De prei werd geoogst tussen 29 augustus en 8 september. Naarmate de planten dichter bij elkaar stonden werd later geoogst. Vanaf het moment dat er in een of enkele buisjes van een vlotter prei met een dikte van 4 centimeter was bereikt, werd de hele vlotter geoogst om te voorkomen dat de prei vast zou komen te zitten. Dat meldt Inagro in een proefverslag op haar website.

120 ton per hectare

In de dichtste planting van 10 x 10 centimeter werd omgerekend een netto productie gerealiseerd van 120 ton per hectare. Daarvan was 82% Flandria-kwaliteit. De geoogste preiplanten hadden een gemiddeld stukgewicht van 155 gram. Als er minder planten per vierkante meter staan, stijgt het stukgewicht weliswaar, maar de netto productie daalt. De groeiduur in de dichtste planting was 11 weken, in de wijdste planting was dat 9 weken.

Productie en kwaliteit

In de proef werden 4 plantdichtheden getest, in 2 herhalingen. De andere plantafstanden waren 12,5 x 12,5; 15 x 15 en 20 x 20 centimeter. De netto producties daarvan waren 83, 75 en 48 ton per hectare. Het percentage Flandria respectievelijk 84, 80 en 92%. Elke herhaling bestond uit een vlotter met een oppervlakte van 2,5 vierkante meter. Het gemiddelde stukgewicht van de preiplanten neemt af en het percentage te kleine preiplanten neemt toe naarmate de planthoeveelheid toeneemt, maar door het grote aantal planten is de netto productie het hoogste bij de nauwste plantafstand.

Planten snel slap

Het oogsten van de prei is handmatig uitgevoerd. Wat daarbij opviel was dat de planten zeer snel slap gingen hangen. Aangezien de topbladeren bij het schonen afgesneden worden, is daar bij de geschoonde prei nog nauwelijks iets van te merken. De prei is wel geoogst onder warme omstandigheden, bij 25 graden Celsius in de volle zon. Omdat prei geteeld op water nooite droogtestress heeft, zou het kunnen zijn dat de planten er minder goed in slagen om de verdamping te beperken wanneer de opnamemogelijkheid van dat water plots wegvalt. Een tweede gevolg van het hoge watergehalte in het blad is dat de prei bij het oogsten gevoelig is voor bladbreuk.

Of registreer je om te kunnen reageren.