Vollegrond

Nieuws

Eindelijk meer bloemkool in Duitsland

Het heeft lang geduurd, maar sinds begin september begint de aanvoer van bloemkool in Duitsland weer normale vormen aan te nemen. Met name in Zuid-Duitsland hebben telers lang last ondervonden van de weersomstandigheden in het voorjaar.

Tot half augustus was er in Duitsland nog sprake van een krappe aanvoer van bloemkool. Sindsdien neemt de aanvoer duidelijk toe tot een normale omvang. Nadeel is wel dat dit ook tot uiting komt in de prijzen: die zitten in een dalende lijn, volgens de gegevens van het Duitse marktbureau AMI.

Acties zonder effect

Volgens AMI hebben de acties die de Duitse retail in de afgelopen weken met bloemkool hield nauwelijks tot geen effect gehad, omdat er toen nog sprake was van een zeer minimaal aanbod. Daarom steeg de prijs voor de consument in week 34 tot 1,80 euro per bloemkool. Mede daardoor, en door de weersomstandigheden die minder gunstig waren voor te koken groenten als bloemkool, nam de vraag naar bloemkool af, ten opzichte van week 33.

Krapte in Zuid-Duitsland

Momenteel neemt het aanbod in de belangrijkste bloemkoolgebieden van Duitsland echter duidelijk toe. Zeker in Zuid-Duitsland is dat het geval, waar tot nu toe de aanvoer extreem laag was en er gesproken kon worden van 'krapte'. Hoe de markt zich in de komende weken gaat ontwikkelen, vindt AMI lastig te voorspellen, met name door de onzekere prijsvorming.

Of registreer je om te kunnen reageren.