Vollegrond

Nieuws

Twee weken langer drijfmest uitrijden

Telers die groenbemesters of winterkoolzaad inzaaien krijgen twee weken extra tijd om op die akkers drijfmest uit te rijden. Dat meldt staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Uitrijden van dierlijke mest is normaal gesproken toegestaan van februari tot en met 31 augustus. Maar door het grillige weer van de afgelopen maanden is de oogstperiode op akkerbouwbedrijven dit jaar wat later dan gebruikelijk. Daardoor lukt het in veel gevallen niet om tijdig mest uit te rijden en een groenbemester of winterkoolzaad in te zaaien. Naar aanleiding van deze constatering heeft staatssecretaris Van Dam besloten de periode waarin het uitrijden van drijfmest is toegestaan (ook) in 2016 met twee weken te verlengen, tot en met 15 september. Voorwaarde is dan wel dat de groenbemester of het winterkoolzaad uiterlijk op 16 september ingezaaid worden.

Met het besluit, dat vergelijkbaar is met de in 2015 verleende vrijstelling, komt Van Dam tegemoet aan een verzoek vanuit de sector. Het advies van de Technische commissie bodem en een verzoek vanuit de Tweede Kamer vormden het uitgangspunt voor het besluit.

Of registreer je om te kunnen reageren.