Vollegrond

Nieuws

Prei blijft voorlopig redelijk schaars

Prei is op dit moment in Nederland en België een redelijk schaars product. Dat komt op ZON fruit & vegetables tot uiting in de prijsvorming. Naar verwachting zal de huidige situatie voorlopig nog wel een tijdje aanhouden.

De naweeën van de wateroverlast zijn nog steeds duidelijk merkbaar in de preiteelt. Naast dat er stukken verzopen zijn, wordt er redelijk jong geoogst om te profiteren van de vrij goede prijzen. Het gevolg daarvan is wel inleveren van kilo's en een vrij lage aanvoer op ZON fruit & vegetables, concludeert de woordvoerder van ZON Verkoopdiensten.

Periode niet rooien

Het is nog te vroeg voor conclusies over wat dat voor invloed heeft op de uiteindelijke omzet, van de veiling, maar ook op die van telers. Er zijn telers die een week tot 10 dagen stil hebben gelegen of momenteel stil liggen om de prei de gelegenheid te geven bij te groeien. Die keuze wordt ook gemaakt in de verwachting dat de huidige relatief goede prijsvorming voorlopig nog wel stand zal houden.

De kwaliteit van de prei is op dit moment bij ZON redelijk. Met name trips steekt meer de kop op, door het weer van de afgelopen twee weken.

ZON fruit & vegetables

Bij ZON fruit & vegetables lag het prijsniveau vorige week tussen 71 en 84 cent per kilo voor de sortering Lang Wit. Gisteren werd voor de klok gemiddeld 91 cent genoteerd en vandaag 76 tot 79 cent, wel dus bij die vrij geringe aanvoer.

REO Veiling

Half augustus werd op REO Veiling voor de sortering Flandria 3-4 voor de klok nog rond 1 euro per kilo betaald. Op 22 augustus zakte het prijsniveau naar 75 cent. In de dagen erna zakte het nog iets verder naar een stabiel niveau met prijzen tussen 54 en 64 cent tot vandaag aan toe.

Aantrekkende prijzen

De woordvoerder van REO spreekt van vrij aardige prijzen, mede ook gezien het warme weer van de afgelopen twee weken. Dat heeft de vraag naar prei zeker geen goed gedaan. Ook de vraag vanuit Spanje en Zuid-Frankrijk is lager dan normaal, maar zal naar verwachting wel gaan aantrekken.

Op REO is momenteel sprake van een aanvoer van 600 ton per week. Dat is zo'n 15% minder dan in 2015. Naar verwachting zal deze tendens zich in de komende twee maanden handhaven. De lagere aanvoer zou bij een toenemende vraag moeten leiden tot aantrekkende prijzen.
De kwaliteit van de prei in West-Vlaanderen is goed. Trips laat zich wel meer zien, maar de druk is niet dusdanig dat het een probleem vormt.

Prei in de supermarkt

Bij Albert Heijn kost een prei deze week 59 cent. Met de bonuskaart zijn er voor 79 cent 2 stuks te koop. Ook Jan Linders vraag 59 cent voor een prei, evenals de Jumbo. Bij de Plus wordt prei nog op gewicht afgerekend met een prijs van 99 cent voor 500 gram.

Of registreer je om te kunnen reageren.