Vollegrond

Nieuws

Limburgse stuwen weer in normale zomerstand

Het Waterschap Peel en Maasvallei zet stuwen langzaam weer in de normale zomerstand. Medio augustus zijn de waterafvoeren in de beken weer gedaald naar gemiddelde zomerstanden.

In mei en juni van dit jaar hadden Noord- en Midden-Limburg te maken met extreme neerslag, met grote wateroverlast als resultaat. Het waterschap Peel en Maasvallei constateerde medio augustus dat het grondwater in een groot gedeelte van het werkgebied weer gedaald is tot een normaal niveau. Dat neemt niet weg dat er plaatselijk nog natte plekken op de akkers aanwezig zijn, meldt de LLTB.

Water weer vasthouden

Desondanks acht het waterschap de tijd rijp om zich niet alleen meer te richten op het afvoeren van water, maar ook weer op het vasthouden van water, zoals dat in de zomer gebruikelijk is. Dat betekent niet dat de stuwen meteen weer in de (hoogste) zomerstanden komen te staan, maar wel dat het 'een tandje' omhoog gaat.

Extra maaibeurt

Door de gunstige groeiomstandigheden constateert het waterschap Peel en Maasvallei in sommige beken een forse na-groei van planten en grassen. Op plekken waar dit risico's kan opleveren, gaat het waterschap een extra maaibeurt uitvoeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.