Vollegrond

Nieuws

Conservengroenten niet meer aangeprezen in schap

Een groot deel van de conservengroente wordt in de toekomst niet meer aangeprezen met het blauwe vinkje van de stichting Ik kies Bewust. Dat vinkje verdwijnt.

Eerder werd deze groep conservengroenten niet meer in de nieuwe Schijf van 5 opgenomen vanwege de toegevoegde zouten, maar hield het de ondersteuning via het vinkje en de tekst 'Bewuste keuze'.

Daarmee wordt het probleem van zouttoevoeging in conserven steeds nijpender. In 2013 verlaagde de conservenindustrie het zoutgehalte met 30 procent om aan de eisen van het vinkje te voldoen van Stichting Ik kies Bewust, maar nu verdwijnt dat blauwe vinkje. De Consumentenbond startte in maart 2016 de actie 'Weg met het Vinkje', nadat uit onderzoek van de Consumentenbond bleek dat het vinkje verwarrend is voor consumenten. Nu wordt het blauwe vinkje uit gefaseerd in een periode van misschien 48 maanden. Dat is de tijd die de industrie heeft om ingrediënten aan te passen.

Het blauwe vinkje bestond naast het groene vinkje. Het blauwe vinkje gaf aan dat het artikel binnen de categorie een bewuste keuze is. Zo kon het ook op zakken chips verschijnen, tot verbijstering van de Consumentenbond.

Als de plannen van de Stichting Ik kies Bewust worden uitgevoerd, blijft het groene vinkje alleen producten uit de Schijf van 5 aanprijzen. Daarin zijn nog wel ingeblikte peulvruchten opgenomen, gezien de hoger ingeschatte gezondheidseffecten van deze groente.

Of registreer je om te kunnen reageren.