Vollegrond

Nieuws

Afzet ijsbergsla verloopt moeizaam

In Nederland is de vraag naar ijsbergsla niet overweldigend. Ondanks dat telers in Zuid-Nederland nog steeds kampen met de naweeën van de wateroverlast, wil het daarom met de prijsvorming niet echt vlotten. In Duitsland wordt (Nederlandse) ijsbergsla beter betaald.

Momenteel ligt het prijsniveau in Nederland op 33 tot 35 cent per bol. "Dat houdt niet over", concludeert een teler in Noord-Limburg. Het beeld bij hem staat model voor het beeld bij de meeste telers in deze regio. In een aantal plantingen die op 23 juni op het veld stonden, zijn de naweeën nog steeds merkbaar in de vorm van schade en lagere slagingspercentages. Plantingen op hogere percelen hebben het overvloedige water beter doorstaan, dus afhankelijk van hoeveel plantingen er op hogere percelen stonden, is de ene teler beter af dan de andere.

Afwachten qua prijsvorming

Toch ligt het totale aanbod aan ijsbergsla onder het normale niveau en het wekt daarom verbazing dat het prijsniveau niet hoger is. Aan de kwaliteit kan het niet liggen, want die is over het algemeen goed. De vakantieperiode kan wel een rol spelen. Niet maatgevend, maar wel nog illustratief is het prijsniveau op ZON fruit & vegetabels van deze week met prijzen tussen 17 en 26 cent.
Het is afwachten hoe de prijs zich gaat ontwikkelen als de vakanties voorbij zijn en de producties in zijn geheel gezien weer op het normale niveau zitten.

Situatie in Duitsland

In Duitsland is het voornamelijk binnenlandse productie wat de klok slaat. Nederland heeft wel een voet tussen deur, want vorige week werd op de groothandelsmarkten van Berlijn, Frankfurt en Keulen ook Nederlandse ijsbergsla verhandeld. Toch hielden door de grote aanvoer de prijzen in Duitsland volgens stelt het Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung niet over. Bekeken vanuit de Nederlandse prijzen is de prijsvorming in Duitsland toch wel iets beter.

In week 30 werd namelijk gemiddeld over 5 groothandelsmarkten voor Duitse ijsbergsla 54 cent betaald en voor Nederlandse 58 cent. Vorige week was dat 54 en 59 cent. Het verschil is groter dan vorig jaar rond deze tijd. Toen werd voor Duitse 41 cent betaald en voor Nederlandse 43 cent. Alleen in München was sprake van een constante aanvoer en waren de prijzen voor Duitse ijsbergsla per doos van 10 stuks gemiddeld 1 euro hoger dan die voor buitenlandse sla.

IJsbergsla in de supermarkt

Albert Heijn en Jan Linders rekenen deze week 69 cent voor een bol ijsbergsla en Jumbo 68 cent. Bij Super is de consument deze week een dubbeltje duurder uit: 79 cent voor een bol.

Of registreer je om te kunnen reageren.