Vollegrond

Nieuws

Wateroverlast leidt tot een hogere prijs voor de consument

In de maand juli is de prijsindex van de consumentenprijzen voor verse groenten en fruit gestegen. Met name van bloemkool, broccoli en zachtfruit stegen de prijzen als gevolg van wateroverlast in diverse regio’s in Duitsland. Dat concludeert marktbureau AMI.

Volgens de prijsindex van AMI waren verse levensmiddelen in de eerste drie weken van juli 2% duurder dan in juli 2015. Dat is tot nu toe het grootste vastgestelde verschil per maand tussen 2016 en 2015. In voorgaande maanden zorgden kaas en melkproducten nog voor een lagere prijsindex dan vorig jaar, maar met name de vrij sterk gestegen prijzen van groenten, fruit en aardappelen zorgen in juli juist voor een hogere prijsindex dan in 2015. Die stijging overstijgt de lage prijzen voor zuivelproducten.

Kool en bladgewassen

De oorzaak ligt in de wateroverlast die diverse belangrijke teeltgebieden van Duitsland trof. Daardoor zijn de oogsthoeveelheden vermindert en de prijzen gestegen. Bij groenten gaat het vooral om gestegen prijzen van bloemkool en broccoli, zoals we dat ook in Nederland zien. De prijzen van bladgewassen, zoals ijsbergsla, stegen pas in de tweede helft van juli. Bij fruit gaat het vooral om zachtfruit, zoals bessen, bramen en frambozen waarvan de prijzen stegen door een krapte in het aanbod.

Of registreer je om te kunnen reageren.